Cel mai mare depozit de muniţie descoperit în judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 800 de elemente de munitie au descoperit pirotehnistii vasluieni
Aproape 800 de elemente de munitie au descoperit pirotehnistii vasluieni

Pirotehniştii vasluieni au lucrat trei zile pentru asanarea unui depozit de muniţie. Misiunea, a început joi, 8 mai, în jurul orei 11.00, când dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, a fost anunţat prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112,  că în pădurea Valea Teiului de la marginea comunei Tătărăni au fost descoperite mai multe elemente de muniţie.

Echipa pirotehnică s-a deplasat de urgenţă la faţa locului unde a început efectuarea de săpături în locul indicat. Pentru extragerea din pământ a  tuturor elementelor de muniţie pirotehniştii au fost nevoiţi să lucreze  trei zile,  reuşind să scoată din pământ, în condiţii de siguranţă: 763 proiectile de artilerie perforant trasor calibru 76 mm, cinci bombe de aruncător calibru 82 mm, patru proiectile de artilerie explozive calibru 76 mm,  trei proiectile de artilerie explozive calibru 152 mm şi trei focoase pentru proiectile de artilerie. Muniţia provenind, cel mai probabil, din timpul celui de-al doilea război mondial a fost transportată în depozitul special amenajat al inspectoratului, urmând a fi distrusă în perioadă următoare. Pentru transportul tuturor elementelor de muniţie găsite a fost necesară efectuarea a nouă curse, cu autospecială pirotehnică ISU. În ciuda stării avansate de coroziune, toate elementele de muniţie erau în perfectă stare de funcţionare, iar o manipulare incorectă, de către persoane neautorizate, putea duce la iniţierea focoaselor şi implicit la detonarea acestora, putând provoca astfel importante pagube materiale, rănirea persoanelor sau chiar pierderea de vieţi omeneşti.

“Având în vedere numărul mare de misiuni de asanare a terenului de muniţia găsită neexplodată din ultima perioadă, reamintim cetăţenilor că, în cazul descoperirii unor astfel de elemente, să alerteze de urgenţă organele abilitate, prin apelarea numărului de urgenţă 112, să evite lovirea, manipularea şi transportarea muniţiilor descoperite şi să asigure paza zonei până la sosirea forţelor de intervenţie.”, a precizat Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.

Citeşte şi: 

Zeci de cartuşe găsite în curtea unui localnic dintr-un sat vasluian

Proiectile de artilerie, de calibrul 75 de milimetri, descoperite la Bârlad

ISU Vaslui va achiziţiona în acest an o autoşenilată şi trei freze

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite