Ce s-a ales de dosarele penale privind zădărnicirea combaterii bolilor deschise în pandemia de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Vaslui niciun dosar nu a fost trimis în judecată FOTO Arhivă Adevărul
La Vaslui niciun dosar nu a fost trimis în judecată FOTO Arhivă Adevărul

Zeci de dosare penale s-au deschis în judeţul Vaslui pe parcursul anului 2020 pentru încălcarea legii privind combaterea bolilor, niciunul însă nu a fost trimis în judecată.

Pandemia de COVID-19 a adus, pe lângă problemele legate de sănătate, şi o creştere nemaiîntâlnită a infractionalităţii având ca obiect zădărnicirea combaterii bolilor.

Anul trecut, odată cu declanşarea stării de urgenţă autorităţiile anuntau că aceste dosare vor fi instrumentate cu celeritate de unităţile de parchet, pentru a descuraja persoanele care nu respectau restricţiile impuse pe fondul situaţiei epidemiologice.

Sute de dosare, având ca obiect zădărnicirea combaterii bolilor, s-au înregistrat la nivel naţional, însă, până în prezent, numărul celor finalizate cu soluţie de trimitere în judecată este infim (19 dosare).

În judeţul Vaslui, niciunul dintre dosarele deschise pentru cei care au zădărnicit combaterea noului coronavirus nu a fost trimis în judecată, toate speţele soluţionate primind clasări sau renunţări la urmărire penală. Într-un singur dosar, aflat încă în lucru, urmărirea penală se face împotriva unui inculpat, în toate celelalte cauze, cercetările vizând doar fapta.

”În anul 2020 au fost înregistrate la unităţile de parchet din judeţul Vaslui un număr de 72 de dosare, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.  În 14 dintre ele s-a dispus clasarea cauzei, într-un dosar s-a dispus renunţarea la urmărire penală şi 57 au rămas pe stoc la finalul anului. În două cauze s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoană, una dintre cele două cauze fiind soluţionată prin renunţarea la urmărirea penală”, a declarat, pentru Adevărul, procurorul Alice Ruja, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Ministerul Sănătăţii vrea amenzi de până la 20.000 de lei pentru medici, în cazul în care vaccinează anti-COVID persoane care nu sunt programate

Şcolile şi-au deschis porţile. În ce condiţii vor fi testaţi elevii

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite