Ambulanţa groazei. Imagini ale umilinţei pacienţilor într-un spital de urgenţă, căraţi nedemn, precum vitele la târg  VIDEO

0
0
În Dacia Papuc carosată sunt înghesuiţi câte 5-6 pacienţi FOTO VIDEO Sabina Ghiorghe
În Dacia Papuc carosată sunt înghesuiţi câte 5-6 pacienţi FOTO VIDEO Sabina Ghiorghe

O situaţie care a stârnit revolta pacieţilor se perpetuează din lipsa unor alternative. Bolnavii neputincioşi de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad sunt plimbaţi pentru consulturi interdisciplinare cu o dubă carosată care oficial e folosită doar pentru transportul materialelor de construcţii

Într-un sistem sanitar învechit şi subfinanţat, umilinţa bolnavilor şi a cadrelor medicale poate să atingă cote de neimaginat. Bătrâni şi neputincioşi, ori bolnavi critici sunt căraţi precum vitele la târg. Este situaţia nedemnă pentru condiţia umană dar care la Bârlad se perpetuează de zeci de ani.

O Dacie papuc carosată, dotată în interior cu băncuţe din lemn aşezate pe lateralele dubei, este folosită pentru a duce bolnavii la consulturi interclinice. Sunt înghesuiţi câte cinci, chiar şase bolnavi, pentru a fi transportaţi de la Compatimentul Primiri Urgenţe (CPU) din cadrul Spitalului Bârlad către secţiile exterioare. Un banal consult neurologic ori al unui medic specialist pneumolog, îl pune pe pacinet în situaţii nedemne, inumane.

Aşa-numita “autosanitară” a fost donată spitalului bârlădean în urmă cu aproximativ 15 ani şi rămâne principalul mijloc de transport al pacienţilor internaţi. Unitatea mai are două autosanitare donate de belgieni dar care necesită reparaţii periodice şi în intervalele respective bătrâna Dacie papuc carosată rămâne de bază.

Din cauza acestui mijloc de transport, spitalul a fost amendat de DSP Vaslui la începutul acestui an cu o sumă piperată: 10.000 de lei. În loc de soluţii şi sprijin financiar pentru dotări noi, unitatea a fost sufocată cu o nouă povară. Amenda a fost contestată în instanţă, procesul fiind pe rol.

“Ştiu că una din autosanitare a avut o problemă cu uşa culisantă şi probabil că a fost folosită duba în perioada cât ambulanţa a fost în service. Încă de acum doi ani am solicitat o ambulanţă Ministerului de Interne printr-o adresă către domnul Arafat. Nu am primit nici acum un răspuns. Am solicitat şi aparatură medical pentru CPU, adresă la care ni s-a răspuns că vor lua în calcul la rectificarea bugetară. Consiliului Local nu i-am mai cerut bani şi pentru o ambulanţă având în vedere că în ultimii doi ani ne-au dat foarte mulţi bani pentru reparaţiile curente cerute de planul de conformare al DSP”, a explicat, pentru “Adevărul”, ec. Angela Chirilă, managerul spitalului bârlădean.

La CPU Bârlad se prezintă lunar peste 800 de bolnavi. Doar o treime din ei reprezintă urgenţe medicale, restul fiind cazuri obişnuite de boală care abuzează de serviciile în regim de urgenţă fiind mult mai uşor de accesat decât prin intermediul medicilor de familie sau al policlinicilor în sistem privat.

Citeşte şi:

Reclamaţia unui pacient care i-a atras Spitalului Bârlad o amendă usturătoare. Ce au omis autorităţile să vadă ani în şir şi i-a umilit pe bolnavi

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri