Topul celor mai bune alimente antistres. Secretele din farfurie care te ajută să elimini agitaţia din viaţa ta
0
Stresul, una dintre afecţiunile cale mai frecvente ale omului modern, poate fi combătut consumând unele alimente cu efect calmant. Vitaminele antioxidante şi mineralele obţinute prin consumul unor legume, plante sau fructe sunt adevăraţi inamici ai unei stări tensionate.
Medicul nutriţionist şi diabetolog Ana Raluca Memu spune că cele mai eficiente alimente în combaterea stresului sunt nucile şi alunele. dar alte seminţe bogate în diverse vitamine, săruri minerale, cum sunt migadelele, fisticul sau susanul.
1. Nucile conţin o cantitate apreciabilă de cupru, care ajută buna funcţionare a celulelor implicate în relaxarea psihică şi a sănătăţii creierului. Migdalele conţin vitaminele B şi E, dar şi magneziu şi zinc. Vitaminele din complexul B şi magneziul produc hormonul „fericirii”, serotonina, iar secreţia acestui hormon la nivel cerebral aduce starea de bună dispoziţie. Susanul conţine o substanţă numită triptofan, un aminoacid esenţial organismului, care reuşeşte să inducă somnul natural, reduce sensibilitatea la durere, tensiunea nervoasă şi anxietatea. De aceea seminţele de susan sunt considerate un antidepresiv natural.
2. Şi cerealele care aduc aport de energie prin glucidele cu absorbţie prelungită pe care le conţin. Din acest motiv sunt indicate persoanelor care au o viaţă agitată, dorm puţin şi sunt obosite.
3. De asemenea, cacao creşte secreţia de serotonină, hormonul „fericirii”, iar secreţia acestui hormon la nivel cerebral aduce starea de bună dispoziţie.
4. Orezul integral, bogat şi în vitamine şi în săruri minerale. Datorită vitaminelor din complexul B pe care le conţine din abundenţă, orezul integral are un efect calmant de lungă durată.
5. Dintre fructe, afinele şi portocalele sunt veritabile surse de antistres, iar dintre legumele brocoli, spanacul şi pătrunjelul aduc suficiente substanţe care să combată stresul, depresia, anxietatea.
Medicul severinean recomandă cititorilor „Adevărul” un meniu antistres:
„Dacă ar fi să vă dau un meniu antistres micul dejun ar fi compus din cereale cu nuci, alune şi suc de portocale, morcov şi măr, prânzul: peşte la grătar cu orez brun dacă se poate şi salată de varză acrită cu zeamă de lămâie şi un fruct de tip banană, iar cina piept la grătar cu salată de legume, din care să nu lipsească pătrunjelul, ulei măsline şi zeamă de lămâie şi desert o porţie de orez cu lapte”.
Sucul de fructe poate fi îndulcit cu o linguriţă de miere de albine, care are o serie de proprietăţi antistres prin sunstanţele pe care le are, glucidele, sărurile minerale şi vitaminele din belşug.
Citeşte şi:
Legumele şi fructele care previn cancerul. Top zece alimente care nu trebuie să lipsească din meniu