Conexiunile Poliției cu mafia lemnului, dezvăluite surprinzător de un proces banal pentru anularea unei amenzi

0
Publicat:

O femeie din Alba, amendată de poliție cu suma de 4.000 de lei pentru că ar fi sunat în mod la 112, a reușit să demonstreze în instanța de judecată că procesul verbal a fost încheiat ilegal și că sesizarea ei a avut la bază fapte reale, iar Poliția a încercat să le ascundă.

Polițiștii au amendat ilegal femeia FOTO Adevărul
Polițiștii au amendat ilegal femeia FOTO Adevărul

Incidentul a avut loc într-un sat din comuna Albac, în Munții Apuseni, în 15 noiembrie 2022, iar hotărârea instanței a fost pronunțată în 6 iunie 2023.  Zona Munților Apuseni ester recunoscută ca un „rai” al așa-zisei mafii a lemnului, care exploatează ilegal suprafețe mari de pădure, în complicitate cu autoritățile statului.

În cazul concret privind speța în care este implicată femeia (Maria H.), inițial, poliția a fost anunțată de soțul acesteia, care a observat cantitatea de peste 50 de metri cubi de material lemnos care era depozitat la marginea drumului în locul denumit Dealul Lămăşoi. Bărbatul a declarat că a observat în zonă şi un număr de 15 cioate nemarcate, astfel că a sunat la 112 şi a solicitat prezenţa la faţa locului a organelor silvice și a poliției. Un echipaj a ajuns în zonă și a început o anchetă, polițiștii identificând iniţial patru cioate, dar şi materialul lemnos care era depozitat la marginea drumului.

Soția bărbatului a avut suspiciunea că „cercetarea la faţa locului s-a realizat într-un mod neprofesionist, părtinitor, fără a se lua toate măsurile care se impun”. În aceste condiții, a sunat la 112 și a relatat ceea ce a constatat și a cerut ca polițiștii să revină pentru a relua cercetarea. După un interval de aproximativ o oră de la apelul telefonic, la faţa locului s-au prezentat agenţii de la Postul de Poliţie Albac, care au inventariat arborii întregi depozitaţi la capătul drumului.  

Agenți supărați că au trebuit să numere lemnele

Femeia susține că a solicitat agenţilor de poliţie să întocmească un proces verbal de constatare, privind situația materialului lemons și a cioatelor din pădure. Ulterior, potrivit soțului femeii, „agenţii păreau supăraţi” pentru că ar fi fost forțați să numere lemnele aflate în rampă. La revenirea la postul de poliție, oamenii legii au întocmit un proces verbal prin care au amendat-o pe femeie pentru apelarea nejustificată a numărului 112.

Reprezentanții IPJ Alba au susținut la proces că „măsura de sancţionare este legală şi temeinică întrucât activitatea de la faţa locului s-a realizat în mod profesionist şi că pe parcursul realizării inventarierii numiţii (cei doi soți – n.r.) au avut o atitudine sfidătoare, încercând să intervină pentru a-i influenţa în mod negativ pe reprezentanţii organelor silvice”.  Judecătoria Câmpeni i-a dat dreptate femeii.

„Petenta a procedat in acest mod întrucât deşi ar fi fost descoperite mai multe cioate de la arbori care ar fi fost tăiaţi în mod nelegal nu ar fi fost întocmit proces verbal în care să consemneze aspectele sesizate. Doar în urma apelării numărului de urgenţă s-ar fi încheiat activitatea de inventariere a arborilor care erau depozitaţi la marginea drumului, mai exact un număr de 35 de fire, situaţie care confirmă faptul că activitatea iniţială ar fi fost realizată în mod incomplete”, a precizat magistratul în hotărâre.

Amendă anulată pentru că nu a sunat în fals

Judecătorul  mai spus că „se poate aprecia că organele de poliţie fiind prezente la faţa locului, în urma unor sesizării prezentate de soţul petentei, nu au realizat o anchetă efectivă creând motive de suspiciune petentei că prin modul în care acţionează sunt favorizate persoanele care ar fi comis faptele ilicite reglementate de legislaţia silvică”.

În concluzie, instanța a considerat că femeia nu a alertat în fals sunând la 112, ”întrucât apelarea s-a datorat modului netransparent, subiectiv în care au acţionat organele de poliţie la momentul în care au realizat cercetarea la faţa locului”. Hotărârea Judecătoriei Câmpeni poate fi contestată la Tribunalul Alba.

Prejudiciu uriaș și anchetă DNA

Pădurile din Munţii Apuseni au reprezentat permanent după Revoluţie o sursă importantă de beneficii pentru afaceriştii din domeniul exploatării lemnului. În timp, s-ar fi constituit o veritabilă reţea de protecţie a unor firme și persoane fizice din zonă.

Doar în perioada 2013-2019, potrivit unui document transmis de Garda Forestiera Cluj la solicitarea senatorului USR, Mihai Goțiu, valoarea prejudiciilor rezultate din tăierile ilegale de păduri de pe raza câtorva ocoale silvice din Alba și Cluj este de peste 100 milioane de lei, respectiv 570.000 de metri cubi de lemn.

În iunie 2022, DNA Alba a derulat 50 de percheziții la IPJ Alba, secții și posturi de poliție, dar și persoane fizice și juridice, pentru suspiciuni privind fapte de corupție în domeniul exploatării lemnului. Ancheta procurorilor anticorupție nu a fost finalizată deocamdată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite