Mafia lemnului, mod de lucru: avize false de însoţire. Un patron din Neamţ a rămas fără o mică avere

0
Publicat:

Exploatarea şi comercializarea lemnului reprezintă un domeniu în care activează foarte multe societăţi din judeţul Neamţ, dar mulţi administratori de firme o fac ilegal, utilizând diverse tertipuri

O cantitate însemnată de lemn a fost confiscată FOTO Poliția Neamț
O cantitate însemnată de lemn a fost confiscată FOTO Poliția Neamț

Ultimul caz descoperit îl vizează pe un afacerist din Cotu Vameş, la societatea acestuia fiind descoperite fapte de natură penală, care survin operaţiunilor din comerţul cu cherestea. Cercetările au fost efectuate de poliţiştii din cadrul Serviciului Ordine Publică Neamţ - Biroul Pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol.

Pe data de 17 ianuarie 2024, în timpul unei acţiuni, poliţiştii au tras pe dreapta o autoutilitară care transporta 2,42 metri cubi de cherestea, şoferul neavând documente conforme pentru marfă. A doua zi, fiind suspiciuni, anchetatorii au extins verificările, controale fiind efectuate la societatea de unde plecase transportul de lemn.

Fals informatic

Anchetatorii aveau să constate că ar fi fost emise mai multe avize de însoţire, în mod fictiv, pentru un volum total de 47 metri cubi de cherestea, cu scopul de a diminua stocurile scriptice ale firmei. În urma inventarierii lemnului, s-a constatat o diferenţă în minus de 490 de metri cubi, în valoare de aproximativ 450.000 de lei.

„Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals informatic, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 31.000 de lei, conform Legii 171 din 2010, fiind dispusă confiscarea valorică a cantităţii de 489,23 metri cubi de cherestea“, se precizează într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Anul trecut, anchetatorii au descoperit o altă metodă prin care se eluda legea. Avizul era generat din platforma primară şi predat transportatorului, ulterior GPS-ul dispozitivului pe care se afla documentul era dezactivat, pentru a fi încărcat lemnul. În acest mod se încărca mai mult pe maşini, date nereale fiind şi despre kilometrii parcurşi până la destinaţie.

Despre jaful din pădurile judeţului, date relevante sunt prezentate în comunicatele Poliţiei Neamţ. În 2023, acţiunile care au vizat provenienţa, prelucrarea şi valorificarea lemnului s-au soldat cu întocmirea a sute de dosare penale, aplicarea unor contravenţii imense, fiind confiscate autocamioane de sute de mii de euro şi alte bunuri folosite la comiterea de infracţiuni.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite