Ruinele unei vechi cetăți antice, scoase la iveală după scăderea cotelor Dunării

0
0

Nivelul scăzut al Dunării la Isaccea a scos la iveală vestigii arheologice ale uneia dintre cele mai importante cetăţi antice, Noviodunum, situată la aproximativ doi kilometri de orașul Isaccea.

Ruinele Cetății Noviodunum FOTO Aurel Daniel Stănică
Ruinele Cetății Noviodunum FOTO Aurel Daniel Stănică

Scăderea cotelor Dunării a scos la iveală părţi importante cu ruine ale sitului arheologic Noviodunum, din oraşul Isaccea, una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din antichitate. 

„Pentru arheologie este o situaţie inedită, pentru că de 22 de ani de când lucrez aici nu am avut niciodată cote atât de scăzute ale Dunării. În apă, sunt elemente de ziduri prăbuşite. Noi am reuşit să surprindem o parte din latura vestică a acestui turn, spunem noi că este destul de mult. Nu știm clar momentul în care s-a întâmplat această prăbuşire. Dar această scădere a cotelor Dunării ne oferă o oportunitate. Încercăm să profităm la maximum de scăderea aceasta istorică a nivelului Dunării şi să obţinem informații cât mai multe legate de incinta de nord şi de fazele sale constructive. Nu știu dacă în următorii ani vom avea o situaţie similară şi vom mai putea investiga această zonă“, a declarat Aurel Daniel Stănică, responsabilul șantierului arheologic Noviodunum, pentru Agerpres.

Lucrări la Cetatea Veche, derulate prin Timbrul monumentelor istorice

Scăderea cotelor Dunării le-a oferit cercetătorilor prilejul de a obține informaţii în plus după observarea zonei cu ruine care era până acum sub apă.

„Avem frontul acestui turn de colţ care a fost stabilit cu această ocazie, un front de formă poligonală, dar avem şi elemente constructive care au fost investigate. Avem piloţi din lemn care au fost bătuţi în solul aluvionar de constructorii antici, peste care s-a venit cu o platformă din mortar hidrofug, iar peste această platformă s-a venit cu o reţea din bârne şi apoi fundaţia propriu-zisă a turnului", a menţionat Aurel Daniel Stănică.

Unamănunt important despre vestigii: turnul a fost finalizat în secolul al VI-lea, dar elemente ale construcției sunt datate anterior.

Lucrările care se derulează la pe șantierul Cetății Noviodunum sunt finanțate prin Timbrul monumentelor istorice administrat de Institutul Naţional al Patrimoniului, proiect derulat de Primăria oraşului Isaccea, Consiliul Judeţean şi Asociaţia Noviodunum.

Rolul cetății de-a lungul secolelor

Cetatea Noviodunum este situată în punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (Cetatea Veche), la aproximativ doi kilometri de orașul Isaccea, pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării, de pe cursul său inferior.

Datorită poziției sale geografice, Noviodunum a avut un important rol strategic și economic înaintea venirii romanilor, care s-a accentuat în perioada romană, romano-bizantină, medie-bizantină și în evul-mediu. În secolul al VI-lea, cetatea includea un sediu episcopal. 

Tulcea


Ultimele știri
Cele mai citite