Cetatea Enisala, fortăreaţa care cândva avea ieşire la Marea Neagră. A fost ridicată de navigatorii genovezi, iar turcii au transformat-o în garnizoană
0
Cetatea Enisala străjuieşte de veacuri înălţimile Dobrogei pentru a spune oricărui trecător poveştile de altădată ale ţinutului dintre Dunăre şi Mare.
Unul din cele mai vizitate locuri din Tulcea, cetatea Enisala, a fost ridicată prin secolele XIII-XIV de către negustorii genovezii care deţineau monopolul navigaţiei de la Marea Neagră. La acea vreme, lacul Razelm era un golf al Mării Negre.
Între anii 1397-1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti. După cucerirea Dobrogei de către turci, aici a fost instalată o garnizoana otomană. Enisala este singura fortăreaţă medievală rămasă pe teritoriul dintre Dunăre şi Mare.
Cetatea se găseşte la doi kilometri de satul Enisala din judeţul Tulcea, imediat după Babadag. Este ridicată pe deal calcaros care domină zona lacurilor Razelm şi Babadag, panorama fiind deosebit de frumoasă. La poalele sale era cândva un sat, identificat acum în punctul Palanca, unde trăiau localnicii, creştini.
În cetate se ajunge pătrunde urcând mai multe trepte. Cetatea este de mici dimensiuni, fiind poziţionată pe un teren neregulat şi mai păstrează doar zidurile exterioare, cu câteva bastioane pentru paza zonei, pe o înălţime de 5-10 metri.
Pe aceeaşi temă:















