Marele campion Ivan Patzaichin, onorat la Mila 23, satul lui natal. Comunitatea i-a dedicat un muzeu

0
Publicat:

De vineri, 24 mai, este deschis pentru public Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară aflat la Mila 23, Delta Dunării, locul de naștere al marelui campion la canoe din perioada 1967 – 1984.

Muzeul Ivan Patzaichin a fost deschis publicului FOTO Mihai Barbu
Muzeul Ivan Patzaichin a fost deschis publicului FOTO Mihai Barbu

În prezența unui public numeros, joi, pe 23 mai, a avut loc, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, o instituție ce are ambiția de a deveni un model de implicare socială pentru localități în stabilirea unor strategii de dezvoltare durabilă care pun în prim plan patrimoniul cultural și natural, în consultare cu membrii comunității.

Ideea de centru de inovare comunitară a fost gândită inițial și rafinată cu însuși Ivan Patzaichin, conform dorinței acestuia de a întoarce satului natal cât mai mult din ceea ce el spunea că a primit, în primii ani de viață, de la comunitatea în care a crescut: respect pentru muncă, integritate, dorința de a fi cel mai bun și răspunderea pentru acțiunile proprii.

La inaugurare au luat parte peste 250 de participanți. Evenimentul a fost găzduit de Georgiana Patzaichin, soția lui Ivan, alături de Ivona Potzaichin-Rusu și Teodor Frolu, președintele și vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, inițiatorii proiectului Muzeului.

Ministerul Culturii a desemnat Muzeul ca primul ambasador New European Bauhaus în România. New European Bauhaus (NEB) este un nou curent propus de Comisia Europeană, care promovează trei valori fundamentale europene: creativitate, sustenabilitate și comunitate.

Turn-Observator de 18 metri

De asemenea, Muzeul a primit distincția Zero Waste de pre-certificare a unei clădiri restaurate, ca instituție care își asumă standardele de sustenabilitate stabilite de sistemul de certificare ZERO WASTE - RESTORE BUILDING.

În cadrul aceleiași ceremonii, Romfilatelia a lansat introducerea în circulație a emisiunii filatelice „Muzeul Ivan Patzaichin. Mila 23”, și a înmânat Muzeului colița dantelată, marca poștală, plicul „prima zi” și cartea poștală maximă, produse disponibile colecționarilor de mărci poștale.

Construcția este ridicată pe locul fostei case a părinților lui Ivan, prin preluarea de elemente constructive ale acesteia, din materiale sustenabile (lemn, cânepă, stuf), ca un model de practici în domeniul construcțiilor verzi, aliniat cu specificul local din Deltă. 

Ansamblul constă într-un Turn-Observator, înalt de 18 metri, un Pavilion destinat activităților de natură culturală, artistică, educativă și de construcție comunitară, o zonă destinată gastronomiei Deltei și un spațiu pentru rezidențe artistice.

Accesul în muzeu va fi gratuit

În Turn se află expuse cele mai valoroase dintre medaliile și distincțiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viața și cariera lui Ivan. Terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23.

Zona de gastronomie prezintă principiile de funcționare ale unui Punct Gastronomic Local (PGL), concept promovat de Ivan Patzaichin și legiferat în urma contribuției sale directe, pe durata unui efort susținut de aproape 5 ani.

Muzeul va funcționa, pentru Mila 23, ca un pol de dezvoltare locală, în speranța că va inspira inițiative similare și în alte comunități care își propun valorificarea patrimoniului local prin responsabilizarea locuitorilor. În continuare, acesta rămâne un hub de colaborare pentru desemnările UNESCO din România.

Muzeul va fi deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 11,00 și 18,00. Accesul va fi gratuit, însă, datorită spațiului limitat, vizitarea muzeului se face exclusiv pe bază de programare orară, online, din aplicația Delta lui Ivan (aceasta poate fi descărcată din Apple Store și Play Store).

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite