Cum a reușit o comună din Tulcea să amenajeze cel mai modern port turistic din Dobrogea

0
Publicat:

La 17 iunie se va inaugura la Jurilovca, Tulcea, cel mai modern port din Dobrogea. Cu o capacitate de 180 de locuri de acostare, portul va dispune și de o zonă de agrement.

Foto credit: Paul Moronaș
Foto credit: Paul Moronaș

Noul port turistic din Jurilovca va avea o capacitate de 180 de locuri de acostare, atât pentru pescari cât și pentru turiști. Investiția finală se ridică la 19.429.030 de lei, cea mai mare investiție în infrastructură, din fonduri europene, realizată până acum în comuna din Tulcea.

Primul port turistic din Jurilovca a fost amenajat după anul 2012, dar, odată ce comuna a început să se dezvolte și a devenit o atracție turistică în sine, a crescut foarte repede nevoia de locuri de acostare. Așa se face că, în urmă cu patru ani, a apărut necesitatea construirii unui nou port, care să ofere mai multe spații de acostare pentru localnici, turiști și, nu în ultimul rând, pescari.

Foto credit: Paul Moronaș
Foto credit: Paul Moronaș

Totodată, a fost amenajată și o zona de agrement, un loc unde oamenii să petreacă timp în imediata vecinătate a apei.

Show de drone pe muzica lui Nicu Alifantis

La inaugurare, la 17 iunie, în noul port turistic din Jurilovca va avea loc cel mai spectaculos show de drone din Dobrogea. Peste 200 de drone vor spune, timp de șapte minute, povestea pescarilor lipoveni, a riscurilor pe care și le asumă aceștia atunci când pleacă în larg, la pescuit, și a emoțiilor soțiilor lor, care îi așteaptă să se întoarcă teferi acasă, mai ales în zilele în care marea sau lacul Razelm sunt lovite de furtună.

Nicu Alifantis, unul dintre cei mai iubiți muzicieni români, care anul acesta sărbătorește 50 de ani de carieră, a compus special pentru acest spectacol muzica ce va însoți show-ul de drone.

„Întoarcerea în port”, capodopera de șapte minute pe care se va desfășura show-ul de drone, a fost inspirată și de cântecele locale, Nicu Alifantis venind la Jurilovca pentru a înregistra părți ale compoziției alături de corul Juraveli.

Foto credit: Paul Moronaș
Foto credit: Paul Moronaș

Destinația turistică Jurrilovca

Comuna Jurilovca este situată pe malul lacului Razelm, în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Jurilovca a devenit în ultimii ani o destinație turistică în sine, un loc unde turiștii pot afla despre cultura și obiceiurile comunității de ruși lipoveni, pot gusta din bucătăria tradițională bazată în special pe preparate din pește, pot vizita diferite obiective turistice situate în zona continentală a județului Tulcea ori face excursii pe apă în Delta Dunării.

Transformarea comunei dintr-un loc de tranzit într-o destinație turistică s-a făcut treptat, plecând de la nevoile localnicilor de a trăi la nivelul timpurilor actuale.

În ultimii zece ani, administrația locală a reușit să atragă investiții guvernamentale și europene în valoare de peste 168 de milioane de lei. 

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite