Custodele Coroanei, în ținutul lipovenilor. Legătura specială a familiei regale cu Dobrogea

0
Publicat:

Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală, Principesa Sofia, au vizitat la 6 aprilie comuna Jurilovca, poarta de intrare în Delta Dunării.

Custodele Coroanei, la Jurilovca FOTO Marius Tudor
Custodele Coroanei, la Jurilovca FOTO Marius Tudor

Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală, Principesa Sofia au fost întâmpinate de primarul din Jurilovca, Eugen Ion, de marele campion olimpic Vasile Dîba și de alte oficialități și personalități din localitate.

Vizita Custodelui Coroanei a continuat cu o incursiune în lumea culegătorilor de stuf și cu un popas pe platoul de lângă Capul Doloșman, unde se află străvechea cetate Argamum. Ghid le-a fost profesorul de istorie Paul Condrat.

image

Apoi, au poposit la cinci dintre casele tradiționale ale comunei, refăcute cu grijă și atenție la detalii de oameni deosebiți ai comunității, iar familia regală a făcut cunoștință cu proprietarii.

Moștenitoarea tronului a aflat de la localnici secretul împletirii plaselor de pescuit și au admirat costume dobrogene. La final, au primit în dar câte o șalika lipovenească (șal purtat în biserică).

Ansamblul Juraveli, păstrător și promotor al vechilor cântece lipovenești, a marcat finalul părții oficiale a vizitei de lucru a Majestății Sale.

Nu este pentru prima dată când Jurilovca, un vechi sat de pescari, este vizitat de capetele încoronate. Regele Carol I al României a fost una dintre personalitățile care, alături de cunoscutul om de știință Grigore Antipa, a contribuit decisiv la rezolvarea unei mari probleme a comunității pescarilor din Jurilovca: transformarea unei râpe abrupte dintre sat și cherhanale într-o rampă pentru transportul peștelui cu căruțele.

O fotografie din luna mai 1914 stă mărturie a istoricului moment în care Regele Carol I, Prințul Moștenitor Ferdinand și savantul Grigore Antipa discutau despre viitoarea rampă cu Feodor Malâi, primarul din Jurilovca, chiar pe malul lacului.

Legătura specială a familiei regale cu Dobrogea s-a materializat, ani mai târziu, și într-o altă vizită regală. Regele Mihai al României și Regina Ana au vizitat Jurilovca în anul 1999.

image

Jurilovca este cea mai mare comunitate de pescari din Tulcea, dar şi un colţ de Rai, unde drumeţul obosit de drum se poate desfăta cu minunăţiile naturii sau poate admira hainele viu colorate ale lipovenilor şi chipurile bărbaţilor acoperite cu barbă. Localitatea a fost înfiinţată de ruşii lipoveni exilaţi de prin părţile Donului şi Nistrului la începutul secolului XIX. Ei au fost forţaţi să părăsească ţinuturile natale din cauza regulilor canonice impuse de Biserica Ortodoxă Rusă şi ţarul Petru cel Mare.

Odată ajunşi în Jurilovca, puteţi explora lagunele Goloviţa şi Razim (cel mai mare lac din ţară), sau puteţi păşi pe urmele primei colonii greco – romane de pe teritoriul ţării noastre, la Capul Doloşman. Aici se află vestigiile unei colonii greco – romane, prima aşezare de pe teritoriul României, o soră mai mare a Histriei. Cetatea se numeşte Orgame Argamum (numele grecesc şi latin al cetăţii).

În zonă s-au descoperit patru bazilici palaocreştine, dar şi cel mai vechi mormânt grecesc. Cea mai mare parte a cetăţii se află sub pământ.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite