Apa, principala suspiciune. Zeci de copii și profesori de la un colegiu din Timișoara, de urgență la spital. Cursurile au fost întrerupte UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 90 de copii de la Colegiul CD Loga din Timișoara, alături de 12 adulți, profesori și angajați ai școlii, au ajuns noaptea trecută la spital, cu simptome de intoxicație. O parte din ei au fost internați la spital.

Colegiul CD Loga din Timișoara
Colegiul CD Loga din Timișoara

UPDATE ORA 12.30 Direcția de Sănătate Publică Timiș a deplasat în teren la unitatea de învățământ în cauză, mai multe echipe, pe diverse specialități: Serviciul Control în Sănătate Publica, Laboratorul de Toxicologie și Laboratorul de Radiații.

Au fost prelevate cinci probe de apă, atât de la rețea cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității, care au fost ulterior sigilate și scoase de la consum. Suplimentar au mai fost prelevate 12 probe de sanitație, din care zece probe de suprafață și două probe aeromicrofloră. Laboratorul de Toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici (de exemplu amoniac sau clor)”, a transmis Cornelia Bubatu, PR la DSP Timiș.

Din pacientii care s-au prezentat la serviciul de urgență, 15 copii, de vârste diferite, sunt internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, celelate persoane, în urma evaluării starii de sanatate, nu au necesitat internare.

Ancheta epidemiologică se află în desfasurare, sursa de imbolnăvire nefiind deocamdată clar identificată.

Lucrurile sunt în dinamică, toate autoritățile fiind implicate în gestionarea situației! ISU Timiș a dispus deplasarea la sediul unității de învățământ, în scopul identificării unei posibile surse a acestor îmbolnăviri. Conducerea unității de învățământ nu cunoaște și nu poate identifica, în acest moment, sursa acestei simptomatologii, cu atât mai mult cu cât unitatea de învățământ nu dispune de cantină, nu este racordată la gaze naturale și nu dispus efectuarea unor lucrări de dezinfecție, deratizare/dezinsecție”, a declarat Aura Danielescu, inspector șef al Inspectoratului Școlar Timiș.

Cursuri suspendate la CD Loga 

În urma apariției cazurilor de intoxicații, noaptea trecută, în jurul 0rei 1.00, ISU Timiș a dispus trimiterea la colegiul CD Loga a echipajului CRBN, pentru identificarea posibilelor surse. Deocamdată nu s-a descoperit nimic. Autoritățile spun că școala nu are cantină, nu este racordată la gaze naturale și nu s-au făcut dezinsecții sau deratizare.

Cert este că numeroși elevi au solicitat noaptea trecută și în această dimineața ambulanța, pentru că s-au simțit rău. Cu toții au acuzat dureri abdominale, amețeala, vărsături, frisoane și scaune diareice. 

Conducerea spitalului vorbește 86 de copii, alături de 12 adulți, profesori și angajați ai școlii. O parte din ei, dintre care 15 copii, au fost internați la spital. 

S-a luat decizia suspendării orelor. 

Potrivit articolului 9, alineat 3) și 4) litera b) din OME 4183/2022, cu modificările și completările ulterioare, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, considerând a fi o situație obiectivă, o situaţie excepțională, împreună cu conducerea unității de învățământ, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, și anunțând Ministerul Educației, am decis suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de astăzi”, au anunțat cei de la ISU Timiș. 

Direcția de Sănătate Publică Timiș prelevează probe de apă, atât de la rețea, cât și de la dozatoarele aflate în incintă școlii, autoritățile încearcă să afle care a fost sursa îmbolnăvirilor, s-au făcut chestionare printre elevi pentru a vedea ce au mâncat, ce au băut și ce mâncare au cumpărat. 

În această dimineața s-a întrunit Comitetul pentru Situații de Urgență la Prefectura Timiș pentru a analizat situația de la CD Loga. 

Revenim cu amănunte. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite