De ce nu ar trebui să mănânci orezul după ce a fost ținut la frigider

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prepararea meselor pentru întreaga săptămână este o metodă excelentă de a economisi timp și bani. Totuși, unele alimente, precum pastele și cerealele, vin la pachet cu un risc de apariție a unei intoxicații alimentare atunci când sunt lăsate la temperatura camerei. Unul dintre principalii vinovați? Resturile de orez, relatează CNET. 

Orezul nefiert poate conține spori de Bacillus cereus. Foto: Arhivă
Orezul nefiert poate conține spori de Bacillus cereus. Foto: Arhivă

 Conform sursei citate, este posibil ca orezul care a stat în frigider timp de câteva zile să îți provoace o intoxicație alimentară (cunoscută uneori sub numele de „sindromul orezului prăjit"). 

Iată de ce ar fi bine să eviți să prepari o porție mare de orez pentru săptămâna care urmează și cum poți depozita corect orezul pentru a preveni o posibilă toxiinfecție alimentară. 

De ce resturile de orez au risc de toxiinfecție alimentară 

Toate tipurile de orez nefiert pot conține spori de Bacillus cereus, o bacterie care poate provoca probleme gastro-intestinale precum vărsături sau diaree. 

Sporii sunt rezistenți la căldură și nu mor atunci când orezul este gătit. Pe măsură ce orezul se răcește și intră în zona de pericol alimentar, între 4 și 60 de grade Celsius, bacteria începe să se reproducă rapid. Anual, în SUA, se înregistrează în jur de 63.400 de cazuri de toxiinfecție alimentară provocată de Bacillus cereus, potrivit Clinicii Cleveland. 

Cel mai mare risc de toxiinfecție alimentară apare atunci când orezul este lăsat la temperatura camerei mai mult de o oră - atunci când sporii bacteriilor se pot înmulți foarte mult. 

Bacteriile nu sunt o problemă dacă mănânci orezul imediat. Îmbolnăvirea este mult mai frecventă în cazul în care orezul a stat la temperatura camerei timp de câteva ore, este refrigerat și apoi consumat câteva zile mai târziu. Dacă orezul a stat două ore la temperatura camerei sau o oră la 32 de grade Celsius ar trebui aruncat, potrivit Food Network. 

Cum trebuie depozitat pentru a evita intoxicațiile alimentare 

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă să depozitarea orezului în frigider „în mod ideal, în decurs de o oră" - și să limitezi perioada de timp în care orezul este ținut la rece. 

Totuși, trebuie să ai grijă să nu pui un recipient fierbinte în frigider, pentru că poate crește temperatura altor alimente și poate duce la dezvoltarea bacteriilor. 

NHS recomandă să păstrezi orezul în frigider pentru cel mult o zi până când îl reîncălzești, în timp ce aplicația FoodKeeper a Departamentului de Agricultură al SUA spune că poți păstra orezul gătit timp de patru până la șase zile. Food Network precizează că poți reîncălzi orezul pe parcursul celor trei-patru zile în care a fost ținut la frigider, în timp ce NHS recomandă să nu îl reîncălzești mai mult de o dată. 

Dacă ai de gând să-l reîncălzești, asigură-te că acesta are o temperatură de peste 73 de grade Celsius.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite