Cum putem preveni toxiinfecția alimentară. Antibioticele nu rezolvă problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toxiinfecția alimentară, cunoscută și sub denumirea de intoxicație alimentară, reprezintă o problemă cauzată de consumul de alimente contaminate, stricate sau toxice.

Cum putem preveni toxiinfecția alimentară
Cum putem preveni toxiinfecția alimentară

Virusurile, bacteriile, paraziții și toxinele acestora provoacă majoritatea toxiinfecțiilor alimentare. Simptomele pot apărea la câteva ore de la consumul de alimente contaminate. Cele mai frecvente sunt crampe abdominale, greață, vărsături și diaree. De obicei, deshidratarea este cea mai frecvența complicație a toxiinfecției alimentare, scrie www.secom.ro.

Copiii, femeile însărcinate, dar și vârstnicii sunt mai predispuși să dezvolte toxiinfecție alimentară deoarece capacitatea organismului lor de a lupta împotriva germenilor și a bolii nu este la fel de mare.

Cauze

Intoxicația alimentară este cauzată de consumul unor alimente sau băuturi, care au fost contaminate. Acest lucru se poate întâmplă dacă: mâncarea nu este gătită corespunzător, alimentele nu sunt depozitate corect, alimentele sunt manipulate de o persoană contaminată sat care are o igienă precară, alimentele sunt consumate după dată de expirare.

Majoritatea toxiinfecțiilor alimentare sunt cauzate de unul dintre cele trei tipuri de microorganisme: bacterii, paraziți sau virusuri.

Simptomele intoxicației alimentare diferă în funcție de sursă de contaminare. Cele mai multe tipuri de toxiinfecții alimentare provoacă unul sau mai multe dintre următoarele simptome: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, crampe, febră, dureri de cap.

Tratament

Majoritatea persoanelor care suferă de toxiinfecție alimentară se recuperează rapid și nu au nevoie de niciun tratament specific. Însă, există situații în care pacienții ar trebui să ceară ajutorul unui specialist, pentru a primi un diagnostic corect.

Tratamentul pentru toxiinfecția alimentară depinde de sursă problemei medicale (dacă este cunoscută) și de severitatea simptomelor. Pentru majoritatea pacienților, toxiinfecția alimentară trece fără tratament în câteva zile.

În cazuri grave, medicul poate prescrie antibiotice, pentru a trata toxiinfecția alimentară cauzată de bacterii. În schimb, antibioticele nu vor ajută la tratarea intoxicațiilor alimentare cauzate de virusuri, de aceea este necesar un diagnostic corect și un tratament prescris de un medic specialist. În unele cazuri, medicul poate prescrie probiotice.

Câteva dintre alte alimente recomandate în cazul toxiinfecției alimentare sunt următoarele: pâine prăjită, gelatină, banane, orez, ovăz, cartofi dulci, legume fierte.

Cum putem evita toxiinfecția alimentară

Specialiștii spun că sunt câteva reguli clare care să ne ferească de acest diagnostic: spălarea mâinilor înainte de a găti sau de a consuma alimente; sigilarea și depozitarea corespunzătoare a produselor alimentare; gătirea corespunzătoare a alimentelor cunoscute că provoacă frecvent toxiinfecții alimentare; spălarea fructelor și legumelor înainte de consum; congelarea imediată a alimentelor care se pot strică rapid; gătirea alimentelor la temperaturi ridicate pentru a distruge agenții dăunători; spălarea ustensilelor de gătit și a suprafețelor cu care alimentele intră în contact, după fiecare utilizare; evitarea consumului de alimente care au depășit termenul de valabilitate sau a celor care nu au fost depozitate în condiții bune; evitarea achiziționării alimentelor în ambalaje deteriorate; evitarea consumului de apă din fântâni sau din surse improprii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite