Stefan Hell, câştigătorul Premiului Nobel pentru Chimie, vine la Timişoara, pentru a prelua o distincţie de suflet

0
0
Stefan Hell vine la Timişoara
Stefan Hell vine la Timişoara

Stefan Hell se va afla, vineri, la prima vizită în Timişoara, de la decernarea Premiului Nobel pentru Chimie, din 2014. Renumitul profesor german, născut la Sântana (judeţul Arad), a studiat pentru o scurtă perioadă şi la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara.

Stefan Hell primeşte, în sala de consiliul a Primăriei Timişoara, în cadrul şedinţei consiliului local, titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei. Acesta va fi prezent la festivitate, împreună cu invitaţii săi: Hartmut Koschyk-împuternicitul guvernului federal german pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne şi Rolf Maruhn, consulul Germaniei la Timişoara. Consiliul Local îi acordă acest titlul având în vedere faptul că, prin câştigarea Premiului Nobel pentru Chimie, Stefan Walter Hell a contribuit la promovarea imaginii municipiului Timişoara în ţară şi în străinătate.

Stefan Hell este şi invitatul unor instituţii germane din Timişoara. De la ora 10.30 va avea loc o întâlnire cu elevii din fosta sa şcoala, „Nikolaus Lenau“. De la ora 13.30 Ştefan Hell va primi în prezenţa mai multor oficialităţi la Casa Adam-Müller-Guttenbrunn „Insigna de aur“, cea mai înaltă distincţie onorifică a Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

Profesorul german va fi prezent, joi, în oraşul natal Sântana (judeţul Arad), unde primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al localităţii.
 

Stefan Walter Hell s-a născut la data de 23 decembrie 1962 în Arad într-o familie de şvabi bănăţeni. A emigrat cu familia în Republica Federală Germania, iar între 1991 şi 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reuşit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi şi să îmbunătăţească considerabil rezoluţia în profunzime. Din 1993 a deţinut un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost şef de echipă în departamentul de fizică medicală, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescenţă. 


În paralel, între 1993 şi 1994, a activat timp de 6 luni ca Visiting Scientist, în departamentul Engineering Science de la Universitatea Oxford.   În 1996 a obţinut calificarea postdoctorală care permite în Germania obţinerea poziţiei de profesor universitar (în germană Habilitation). Anul următor s-a angajat la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice. 

La 15 octombrie 2002 a ajuns directorul institutului. În 2003 a obţinut o poziţie de conducător al secţiei de microscopie optică de mare rezoluţie din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor la Universitate. Activitatea  sa ştiinţifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicaţiile de specialitate şi a peste 30 de cărţi. Este membru de onoare al Academia Română din 2012. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. 

În cariera sa, a primit nenumărate premii şi distinctii, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie.

Citiţi şi:

FOTO Pe urmele lui Stefan Hell, câştigătorul Nobelului pentru Chimie. Cercetătorul german are o casă în oraşul Sântana.  
 

Bucurie fără margini în Sântana, unde s-a născut Stefan W. Hell, neamţul originar din România care a câştigat Nobelul: „Ne-a pus orăşelul pe harta lumii”.   Şcoala în care a învăţat şi Stefan Hell a trecut prin momente grele, pentru că toţi profesorii şi învăţătorii au plecat. Cu ajutorul comunităţii şvabilor din Sântana, care trăiesc în Germania, s-a rezolvat problema, aceştia plătind chiar şi naveta unui profesor care vine din Arad.
 

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie în 2014: „A fost o uşurare imensă să plec din România”. Stefan W.Hell, şvabul născut în oraşul Sântana, din judeţul Arad, laureat al Nobelului pentru Chimie, a oferit un interviu publicaţiei Sued Deutsche, în care a vorbit şi despre trecutul său din România.

EXCLUSIV Stefan W.Hell, al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara care a câştigat un Nobel. Stefan W. Hell, şvab născut la Sântana, în judeţul Arad, este al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara câştigător al unui premiu Nobel, după scriitoarea Herta Müller.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri