Bucurie fără margini în Sântana, unde s-a născut Stefan W. Hell, neamţul originar din România care a câştigat Nobelul: „Ne-a pus orăşelul pe harta lumii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Honiges, director adjunct la Şcoala Gimnazială din Sântana ne prezintă tabloul de onoare pus pentru Stefan Hell FOTO Ştefan Both
Ana Honiges, director adjunct la Şcoala Gimnazială din Sântana ne prezintă tabloul de onoare pus pentru Stefan Hell FOTO Ştefan Both

Cercetătorul german Stefan Walter Hell, născut în oraşul Sântana, din judeţul Arad, urmează să primească titlul de Cetăţean de Onoare al urbei. Proaspătul laureat cu Nobel pentru chimie încă mai deţine o casă în oraşul natal, pe care l-a părăsit încă din vremea adolescenţei, emigrând în Germania.

Vestea că Stefan Walter Hell, un fiu al Sântanei, a primit, miercuri, din partea Academiei Regale de Ştiinţă din Suedia, membru de onoare al Academiei Române, din 2012.

„Este o veste extraordinară pentru noi, pentru locuitorii oraşului. Nu e de ici, de colo că un câştigător de Premiu Nobel a plecat din Sântana. De-acum încolo va contribui ca un exemplu demn de urmat de copiii din acest oraş. Are şi meritul că a pus Sântana pe harta lumii“, ne-a declarat Daniel Tomuţă, primarul oraşului Sântana. Oficialităţile locale şi şvabii din Sântana s-au gândit imediat că Stefan Hell trebuie făcut Cetăţean de Onoare. Nu am reuşit să luăm încă legătura cu el, vă daţi seama că este mai ocupat acum. Însă, cu siguranţă, îi vom acorda titlul de Cetăţean de Onoare al Sântanei, care va sta alături de numeroase alte distincţii pe care le-a primit în carieră“, a mai spus primarul Daniel Tomuţă. 

Cercetătorul a fost ultima dată la Sântana în 2012, alături de tatăl său şi de soţie. Au vizitat, atunci, fosta casă în care a copilărit Stefan, dar şi actuala casă, care aparţinea, înainte de emigrare, lui Hell senior, şi care a fost revendicată după Revoluţie şi câştigată nu cu mult timp în urmă. „În casă locuieşte o familie de tineri, care nu plătesc chirie. Stefan Hell se bucură că are cine să aibă grijă de casă. Daniel Tomuţa, primarul din Sântana


Stefan Hell s-a născut la Sântana, la 23 decembrie 1962, şi a urmat şcoala gimnazială din oraş, la secţia de germană. „Cândva, a fost un oraş sută la sută german. Acum, mai avem în oraş aproximativ 350 de şvabi, restul au plecat. Pe vremea când Stefan Hell era la şcoală, au existat patru clase de germană şi două de limba română. Acum, chiar dacă şvabii au plecat, s-a păstrat o clasă de germană, un lucru inedit pentru România, pentru că este singurul oraş mic unde mai există învăţământ în limba germană. Învăţământul din Sântana are 260 de ani şi ne bucurăm că la noi s-a păstrat spiritul multietnic“, a declarat Ana  Honiges, director adjunct la Şcoala Gimnazială din Sântana. 

Şcoala în care a învăţat şi Stefan Hell a trecut prin momente grele, pentru că toţi profesorii şi învăţătorii au plecat. Cu ajutorul comunităţii şvabilor din Sântana, care trăiesc în Germania, s-a rezolvat problema, aceştia plătind chiar şi naveta unui profesor care vine din Arad. „Pot să vă spun că şcoala a avut profesori foarte buni în trecut. Acum, la secţia germană învaţă cam 200 de elevi, mulţi dintre ei sunt români sau din familii mixte. Avem secţie germană şi la grădiniţa cu program prelungit“, a mai declarat Ana Honiges (foto dreapta). Laboratorul de chimie de la şcoală, în care şi-a început şi Stefan Hell primele experimete din timpul copilăriei, este şi acum tot acolo. Şi tot în urma iniţiativei nemţilor, şcoala a fost dotată cu mobilier şi cu echipamente moderne. 

Eliberarea de România
Profesorul Stefan Hell, directorul Institutului „Max Planck“ de Chimie Biofizică din Göttingen (Germania), a spus, într-un interviu acordat publicaţiei germane „Süddeutsche”, că este mândru de originile sale şvăbeşti. „Nu mă pot imagina altfel decât în acest context. Provin dintr-un oraş mic din România. Am venit în Germania la 15 ani. A fost o mare eliberare pentru noi. România era o ţară comunistă în care nu puteai spune nimic. A fost minunat să trăieşti într-o ţară în care limba maternă este şi cea oficială. La noi acasă se vorbea în germană. Iar eu mă simţeam un german“, a spus Stefan Hell, care provine dintr-o familie de intelectuali.

santana1
Sântana

Tatăl său era inginer la o fabrică de prelucrare a lemnului, iar mama sa a fost învăţătoare la Sântana. Ajuns în Germania, la Ludwigshafen, Stefan Hell a terminat liceul, iar în 1990 a absolvit şi cursurile Universităţii Heidelberg. „Când am ajuns la liceul din Ludwigshafen, am observant că toate cunoştinţele mele erau mai avansate decât ale colegilor mei, în ceea ce priveşte fizica, chimia şi biologia“, a afirmat Stefan Hell, pentru „Süddeutsche“.

Timişoara: Liceul care i-a avut elevi pe Hell şi Herta Müller
Stefan W. Hell este al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau“ din Timişoara câştigător al unui Premiu Nobel, după scriitoarea Herta Müller. „Am identificat catalogul din anul în care a fost elev la noi. El venit în clasa a IX-a, în perioada 1977 - 1978. A stat două trimestre, pentru că, apoi, a emigrat cu familia în Germania“, a declarat Elena Wolf, directoarea Liceului „Nikolaus Lenau“.

Vă mai recomandăm:

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie în 2014: „A fost o uşurare imensă să plec din România”. Stefan W.Hell, şvabul născut în oraşul Sântana, din judeţul Arad, laureat al Nobelului pentru Chimie, a oferit un interviu publicaţiei Sued Deutsche, în care a vorbit şi despre trecutul său din România.

EXCLUSIV Stefan W.Hell, al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara care a câştigat un Nobel. Stefan W. Hell, şvab născut la Sântana, în judeţul Arad, este al doilea elev de la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara câştigător al unui premiu Nobel, după scriitoarea Herta Müller.



 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite