Școală cu risc seismic clasa I descoperită la Timișoara. Elevii vor fi mutați în online

0
Publicat:

Corp de clădire încadrat în clasa de risc seismic I descoperit de Prefectură luni, 27 februarie, la un liceu de prestigiu din Timişoara - Cursurile vor intra în online de mâine şi elevii vor fi relocați.

Colegiul Economic din Timișoara FOTO Google maps
Colegiul Economic din Timișoara FOTO Google maps

După cutremurul din Gorj, Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, a solicitat tuturor primăriilor situația clădirilor aflate în clasa de risc seismic I. Primăria Timişoara a comunicat prin adresa 4106 din 17 februarie că „niciuna din expertize nu a încadrat imobile expertizate în risc seismic clasa I”. Cu toate astea, Ritivoiu susține că a intrat în posesia unui raport de expertiză privind corpul de clădire A a Colegiului Economic «Francesco Nitti» Timişoara, care se află în risc seismic I.

La pagina 22 este indicată clar clasa de risc seismic finală: Rs I, din care fac parte clădirile cu risc ridicat de prăbuşire. Drept urmare, am solicitat Inspectoratului Şcolar Județean să oprească orele desfăşurate în această clădire. Programul a 300 de copii va fi afectat. Nouă clase (șase de a IX-a, două de a X-a, una de a XII-a) vor intra de mâine în online, urmând ca în următoarele zile să găsim soluții pentru relocarea lor. Încă o clasă de seral va fi relocată de mâine. Nimic nu este mai important ca siguranța copiilor noştri”, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu.

Consider iresponsabilă atitudinea Primăriei Timişoara. Le cer să facă din siguranța în şcoli în caz de cutremur prima lor prioritate şi să prezinte o situație completă a şcolilor în cel mai scurt timp”, a adăugat Ritivoiu.

 "Ceea ce nu s-a putut pentru administrația locală, se poate pentru guvernul central"

La scurt timp după anunțul lui Mihai Ritivoiu, viceprimarul Ruben Lațcău a organizat o declarație de presă legat de  Colegiului Economic “Francesco Nitti”. Lațcău spune că este vorba de o clădire a școlii aflată în curs de reabilitare. 

La Francesco Nitti avem un proiect de extindere cu încă un etaj. Parte din extindere este și o expertiză tehnică care să ne spună care este starea tehnică a acestei clădiri și ce intervenții trebuie să facem. În mod evident, va fi nevoie de o reconsolidare, acest lucru îl știm, proiectul intră mâine în plen și vom merge în etapa următoare, partea de proiectare propriu-zisă și în mod evident, în momentul în care se va ajunge la execuția lucrărilor, se va rezolva și aceasta problemă de consolidare și, ca atare, și riscul seismic.

În acest caz se pot trece cursurile în online, noi am avut anul trecut o încercare de a trece în online un liceu de mari dimensiuni, care e în reabilitare completă, Liceul Ungureanu. Atât Inspectoratul Școlar, cât și Prefectura au spus că nu se poate trece învățământul în online. Mă bucur că au luat acum această decizie. Ceea ce nu s-a putut pentru administrația locală, se poate pentru guvernul central. Expertiza de care se leagă prefectura e făcută pentru reabilitara clădirii, care este în curs, sper ca după ce intrăm în execuție să intrăm în sistem online”, a declarat Ruben Lațcău.   

Primăria Timișoara desfășoară mai multe investiții, se lucrează la zece școli, iar suma alocată depășește 150 de milioane de lei.

Realitatea e că trăim într-un stat în care Guvernul ia decizii butaforice, absurde, de la o zi la alta. Avem o singură școală în vestul României în clasa de risc I, pentru că avem o sigură expertiză făcută pe bune în ultimii ani de zile. Dacă s-ar face expertize reale, situația ar fi dramatică pe școli(…) Guvernul în 20 de ani nu a reușit să construiască nicio școală, este o realitate pe care o vedem nu doar în Timișoara, și este responsabilitatea autorităților locale să facem lucrurile acestea. Avem în construcție primele corpuri noi de școală de la zero din ultimii 30 de ani, la Generală 30, la Waldorf, avem reabilitări de mari dimensiuni la școli cum este Carmen Sylva și vom continua acest proces în pofida, nu cu sprijinul guvernamental. Suntem obișnuiți cu acest rol al prefectului de a veni și a da sarcini și a spune ce nu se poate face, niciodată de a găsi soluții”, a mai spus Ruben Lațcău.

Inspectoratul Școlar Timiș a anunțat că cele nouă clase de elevi ar putea fi mutate în următoarea perioadă la Școala Gimnazială nr.12, din cartierul Iosefin. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite