Școală din Timișoara cu risc seismic greșit. A fost pusă pe lista de grad 1, când are gradul 2

0
Publicat:

Școala Generală nr. 1 din Timișoara nu se află în grad 1 de risc seismic, așa cum a anunțat Ministerul Educaţiei. Primăria Timișoara susține că în urma expertizei de rezistență a rezultat că școala se află în grad 2 de risc seismic.

Școala Generala nr1 Timișoara FOTO Diana Persida
Școala Generala nr1 Timișoara FOTO Diana Persida

În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), de către conducerile unităţilor de învăţământ, Ministerul Educaţiei a anunțat marți, 21 februarie, că 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinaţia săli de clasă/laboratoare, iar șase clădiri au alte destinaţii.

Conform listei, o singură școală din județul Timiș este încadrată în clasa I de risc seismic: Şcoala Gimnazială nr. 1 din Timişoara.

Ministerul Educaţiei a solicitat conducerilor inspectoratelor şcolare ca, împreună cu autorităţile locale, să identifice soluţii pentru relocarea preşcolarilor/elevilor care învaţă în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I şi care sunt în uz.

La Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Timișoara, situată în zona Traian, învață în jur de o sută de elevi.

Școala Generala nr1 Timișoara
Școala Generala nr1 Timișoara

Doar că a doua zi, miercuri, 22 februarie, Primăria Timișoara a anunțat că situația de la Școala Generală nr. 1 nu este „atât de“ gravă.

Un expert atestat a făcut chiar anul trecut, la cererea Primăriei Timișoara, o expertiză de rezistență, din care a rezultat că școala nu se află în grad 1 de risc seismic, ci în gradul 2, intervențiile care trebuie făcute la rezistență fiind minimale.

Primăria Timișoara a cerut această expertiză tocmai pentru că această școală va fi reabilitată total cu ajutorul fondurilor din PNRR și transformată în școală verde. Suma pe care o vom investi în această unitate de învățământ se ridică la peste 12 milioane de lei.

Expertiza semnată de inginerul de rezistență contractat de Primăria Timișoara a stat mai apoi la elaborarea HCL 476 din 30.09.2022, unde e specificat foarte clar că atât corpul C1, cât și corpul C2 sunt încadrate în clasa seismică Rs II, necesitând aplicarea soluției minimale de consolidare”, a transmis Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara.

Reprezentantul Primăriei susține că urmează să fie contactat și Ministerul Educației pentru corectarea situației transmise.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite