Restaurarea Liceului German, terminată după zece ani de şantier. Cei doi laureaţi Nobel, la loc de cinste pe faţadă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea liceului a fost construită între 1878-1879 FOTO Facebook/ Nikolaus Lenau Lyzeum
Clădirea liceului a fost construită între 1878-1879 FOTO Facebook/ Nikolaus Lenau Lyzeum

Liceului „Nikolaus Lenau” din Timişoara, unde au învăţat Herta Muller şi Stefan Hell, doi şvabi bănăţeni laureaţi cu Nobel, pentru literatură, respectiv chimie, a fost ani buni în şantier.

Lucrările de reabilitare a Liceului German din Timişoara au demarat în 2012, însă firmele contractante au intrat în insolvenţă, iar contractele au fost reziliate. În septembrie 2019, a fost publicat pe SAEP licitaţia de execuţie pentru “reabilitarea faţadelor, restaurarea porţii, montarea pavajului şi alte lucrări conexe”, iar după zece ani de şantier, în sfârşit lucrările de reabilitare a clădirii sunt gata. Şi în exterior, şi în interior. 

GALERIE FOTO

Pe faţadă au fost montate plăcuţele cu numele celor doi câştigători ai premiului Nobel, care în anii 70 au învăţat la Lenau: Herta Muller şi Stefan Walter Hell. 

Actuala clădire a fost construită în anii 1878 – 1879 pe locul vechiului teatru comunal şi fosta primărie rasciană. Noul edificiu a fost construit după planurile arhitectului Johan Reiber pe vechea bază folosindu-se şi unii pereţi din clădirea teatrului. 

Restaurarea Liceului Lenau din Timişoara


 

Alte investiţii mari pentru Liceul German 

Între timp, municipalitatea continuă construcţia viitorului campus şcolar Lenau din zona Oituz, o investiţie de 65 de milioane de lei, unde cinci corpuri de clădire vor găzdui şcoala gimnazială cu clase pregătitoare şi clasele I-IV cu predare în limba germană. 

De asemenea, săptămâna trecută a fost semnat contractul pentru lucrările de reabilitare a clădirii fostului Liceu Ion Mincu, care este acum folosită de elevii de gimnaziu ai Liceului Nikolaus Lenau. 

În prezent, la Lenau sunt 55 de clase de elevi, din ciclul primar, gimnazial şi liceal. 

Restaurarea Liceului Lenau din Timişoara
Restaurarea Liceului Lenau din Timişoara

  

Restaurarea Liceului Lenau din Timişoara



Vă mai recomandăm să citiţi:

Nu se mai pun afişe pe faţada Operei din Timişoara. „Face dreptate acestui monument”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite