Raportul investigaţiei în cazul incendiului din tramvaiul Bozankaya. A fost cauzat de o eroare umană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tramvaiul Bozankaya de la Timişoara Foto Ştefan Both
Tramvaiul Bozankaya de la Timişoara Foto Ştefan Both

Raportul final al investigaţiei tehnice asupra tramvaiului Bozankaya de la Timişoara confirmă declaraţiile producătorului: o eroare umană a cauzat supraîncărcarea sistemului de baterii.

În urma incidentului cu emisii de fum la tramvaiul Bozankaya numărul cini aflat în teste, petrecut pe 30 martie 2022 în depoul Dâmboviţa din Timişoara, a fost realizată o investigaţie tehnică asupra vehiculului de către compania independentă de audit germană, TÜV Thüringen, la solicitarea Primăriei Timişoara şi sub organizarea Bozankaya. 
 

Raportul investigaţiei susţine primele constatări anunţate de producătorul turc Bozankaya, conform cărora o eroare umană a cauzat supraîncărcarea sistemului de baterii. 
 

Inspectorii experţi în baterii ai companiei germane de audit tehnic acreditate internaţional au arătat, în raportul realizat în urma investigaţiei ce s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, că fumul a fost provocat de o întrerupere de comunicare cauzată de o eroare de cablare în sistemul de baterii în cauză. 
 

„Supraîncărcarea celulelor bateriei a provocat o reacţie chimică prin perturbarea structurii fizice a celulelor, producând, la temperaturi ridicate, arc electric şi emisii de fum”, se arată în raportul realizat de experţii TÜV Thüringen.
 

Ulterior investigaţiei asupra tramvaiului implicat în incident, inspectorii au verificat toate tramvaiele Bozankaya din depou pentru a se asigura că nicio altă cablare nu a mai fost efectuată inadecvat. Eroarea tehnică nu a mai fost descoperită la niciun alt vehicul. 

Incendiu la STPT FOTO Facebook/Info Trafic Timiş


Incendiul a avut loc în depoul STPT FOTO Facebook/Info Trafic Timiş
 

„Toate tramvaiele Bozankaya sunt extrem de sigure şi, fără excepţie, toate testele de importanţă critică - tehnice, de siguranţă şi de calitate - sunt realizate cu meticulozitate în astfel de perioade de testare, înainte ca primăriile să recepţioneze vehiculele, cum a fost şi în cazul de faţă. Toate vehiculele marca Bozankaya, utilizate atât în Europa cât şi în Asia, oferă servicii impecabile de ani de zile, cu indici de satisfacţie ridicaţi”, au transmis reprezentanţii companiei turce.       

Bozankaya


Foto Ştefan Both 

Vehiculul Bozankaya implicat în incidentul de la Timişoara se afla încă în testele de rigoare înaintea predării Primăriei Timişoara, verificarea in situ a vehiculelor înainte de a fi puse în circulaţie fiind parte din protocolul de testare obligatoriu impus de producătorul turc. 
 

De asemenea, sistemul de baterii proiectat pentru tramvaiele livrate în oraşul de pe Bega a fost construit după tehnologii de ultimă oră, motiv pentru care, în 2021, Bozankaya a câştigat premiul ERCI (European Railway Clusters Initiative) la categoria „Best Large Enterprise”. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Tramvai Bozankaya, în flăcări în depoul de la Timişoara. „Ieri a fost scos la teste”

Al treilea tramvai Bozankaya, livrat de compania turcă pentru Timişoara. Urmează să mai vină 18 bucăţi

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja la Timişoara. Turcii de la Bozankaya au livrat şi al doilea mijloc de transport VIDEO FOTO

Primul tramvai Bozankaya va intra în circulaţie de sărbători. Ministrul Grindeanu a plimbat degeaba omologarea

Tramvaiul Bozankaya poate intra în circulaţie. Ministrul Sorin Grindeanu a adus la Timişoara documentul de omologare

Tramvaiul turcesc care va circula în Timişoara, premiat pentru inovaţie tehnologică la nivel european

Tramvaiul turcesc de la Timişoara deţine un record mondial: Bozankaya este un pionier în industria mijloacelor de transport în comun

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite