Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja la Timişoara. Turcii de la Bozankaya au livrat şi al doilea mijloc de transport VIDEO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două tramvaie noi fabricate de Bozankaya se află deja la Timişoara FOTO Ş.Both
Două tramvaie noi fabricate de Bozankaya se află deja la Timişoara FOTO Ş.Both

Fiecare tramvai valorează 11,58 milioane de lei, are 30 de metri lungime şi o capacitate de 200 de călători, din care 48 de locuri pe scaune.

După aproape jumătate de secol Timişoara are un tramvai nou care a fost proaspăt scos de pe linia de producţie şi nu cumpărat la mâna a două. Ultimul tramvai “nou” este din anii ‘70. 

GALERIE FOTO

Primul din cele 21 de tramvaie contractate de Primăria Timişoara de la firma turcească Bozankaya – care a fost în teste câteva luni pentru omologarea de la Autoritatea Feroviară Română (AFER), a fost pus în circulaţie, marţi seara, în oraşul de pe Bega. 

Inaugurarea tramvaiului de 2 milioane de euro a avut loc în cadrul unei ceremonii la Muzeul “Corneliu Mikloşi”. Pe lângă primarul Domnic Fritz, viceprimarul Ruben Laţcău şi directorul ADRV Vest, Sorin Maxim, au mai prezenţi Fusun Arama ambasadorul Turciei în România şi vicepreşedintele companiei Bozankaya, Emrah Dal.

În timp ce primul Bozankaya a ieşit pe traseu, la Timişoara a fost adus şi al doilea tramvai turcesc, care a ajuns în oraş luni seara. Acesta va trece printr-o perioadă de probe, urmând apoi să intre şi el circulaţie.

Cu o lungime de 30 de metri şi o capacitate maximă de 200 de persoane, tramvaiele produse de Bozankaya au fost proiectate şi construite la comandă de Primăria Timişoara, pentru a fi adaptate la cerinţele şi necesităţile locale de transport public din oraş.

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both


„Este o zi de bucurie, o zi şi de mândrie pentru Timişoara, care a avut şi ea o producţie proprie de tramvaie din 1972. Aceste tramvaie sunt cele mai moderne din lume. Este tot ce e mai nou pe piaţă. Are autonomia cea mai mare din lume. Este o mândrie că aceste tramvaie ajung în Timişoara. O mulţumire pentru toţi cei care au muncit pentru acest proiect, din cadrul primăriei, din cadrul firmei Bozankaya, cei de la ADR Vest, echipele din administraţia anterioară şi cei din administraţia mea, care au lucrat ca acest vis să se întâmple. Acest vis este mai mult decât un tramvai. Este un vis în care transportul în comun în Timişoara să fie din nou coloana vertebrală a comunităţii noastre, aşa cum a mai fost. Un transport în comun care să fie cel puţin pe picior de egalitate cu transportul rutier, cu maşinile care circulă în oraş. Vrem ca orice timişorean care ar vrea să nu folosească maşina, care ar vrea să ajungă dintr-un capăt al oraşului, la celălalt, în condiţii moderne, să o şi facă. Să ajungă mai rapid, mai confortabil decât cu maşina proprie. Tot acest vis se înscrie şi într-o transformare mare globală în care trebuie să reducem emisiile de carbon, trebuie să avem grijă de mediul înconjurător. Investim în aceste tramvaie”, a declarat primarul Dominic Fritz.
 


„Aceste tramvaie fac parte dintr-un proiect mai amplu de renovarea oraşului Timişoara. În sensul că această finanţare e mai complexă decât simpla achiziţie a 21 de tramvaie câte o să fie în primă fază. Discutăm de un plan de mobilitate pe care primăria l-a propus să-l dezvolte în următoarea perioadă. Va integra mai multe tipuri de transport. Acest tramvaie trebuie să fie şi un factor de exprimare a vieţii din oraşul nostru, e foarte important pentru copii, pentru părinţi, pentru bunici. Bineînţeles şi un factor de securitate. Şi nu în ultimul rând va fi un mijloc care va reduce poluarea din oraş dacă va atrage mai multe persoane care vor lăsa maşina şi vor merge cu tramvaiul. Finanţarea se apropie de 45 de milioane de euro dintre care o mare parte din bani, 85 la sută, vin din surse europene, Guvernul României cu 13 la sută şi primăria cu 2 la sută. Este nevoie şi de o infrastructură adecvată aşa că deocamdată aceste tramvaie vor circula pe rutele care sunt deja reabilitate, urmând ca şi celelalte linii să fie modernizate”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
 

Autonomie de 70 de kilometri

Tramvaiele pot funcţiona autonom, pe baza bateriei, fără a fi conectate la reţeaua electrică, pe o distanţă de până la 70 de kilometri, fiind totodată şi cea mai mare preformanţă realizată până acum în istoria sistemelor de tranzit feroviar uşor. 

Acest atribuit unic a făcut ca Bozankaya să depăşească, de asemenea, un record mondial şi să câştige premiul la categoria “The Most Innovative Company of Europe”, în octombrie 2021, din partea ERCI (European Railway Cluster Initiative), cea mai prestigioasă instituţie din domeniul tehnologiilor sistemului feroviar european. 

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

Tramvaiele produse de Bozankaya, premiate pentru tehnologia lor, au o eficienţă energetică sporită, fiind cu aproximativ 2,5 tone mai uşoare decât vehiculele din clasa lor lşi oferă în acelaş timp un confort şi o siguranţă fără precedent pentru pasageri.
 

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

Este asigurat accesul fără baterie pentru utilizatorii de scaune cu rotile şi pentru cei cu cărucioare, iar în interior a fost asigurat un spaţiu suficient de liber pentru proprietarii de biciclete.
 

De asemenea, tramvaiele sunt dotate cu camere de supraveghere, atât în interior cât şi în exterior, pentru asigurarea siguranţei călătorilor. 

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

În plus, designul tramvaielor poate rezista tuturor condiţiilor climatice dificile. 

57 de teste, realizate în toată Europa

Ca majoritatea tramvaielor achiziţionate în cadrul licitaţiilor, vehiculul proiectat şi construit pentru Timişoara nu este un produs de serie, ci unul unic, adaptat la cerinţele şi necesităţile locale de transport public.
 

Acesta respectă toate standardele impuse de Uniunea Europeană, încercările obligatorii fiind efectuate de laboratoare acreditate din Germania, Spania, Cehia şi România.

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

Au fost efectuate 57 de teste, cele mai importante fiind: testele statice şi dinamice pentru caroserie, realizate în laboratorul Cetest din Spania. 

Încercăîrile privind performanţele dinamice ale sistemului de tracţiune au fost realizate la Timişoara de experţi ai TUV SUD Schweiz AG (Elveţia), testele de rezistenţă şi de oboseală la cadrul  de boghiu efectuate în laboratoare, la IABG din Germania şi VZU din Cehia.

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

Proiectul “Înnoirea flotei de tramvaie-etapa 1” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, şi are o valoare totală de 81.223.025 lei, din care 68.063.294 reprezintă finanţare nerambursabilă. 

Vor veni câte două tramvaie pe lună

Termenul de livrare prevăzut este octombrie 2023, însă municipalitatea a cerut urgentarea acestui termen. Frecvenţa cu care vor fi livrate noile garnituri va fi lunară, ajungând la două tramvaie pe lună în primăvara anului 2022. 

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

Fiecare mijloc de transport valorează 11,58 milioane de lei, are 30 de metri lungime şi o capacitate de 200 de călători, din care 48 de locuri pe scaune. 

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

Tot anul viitor, se aşteaptă la Timişoara şi primele autobuze electrice, care vor fi cumpărate printr-un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale. 

Vehiculele Bozankaya, peste tot în lume 

Vehiculele marca Bozankaya au fost primite cu entuziasm şi în alte state europene, precum Germania – unde circulă deja în 11 oraşe – sau Luxemburg. Mai mult, producătorul turco-german are deja o vastă experienţă în fluidizarea traficului. Împreună cu colosul tehnologic Siemens, a format un consorţiu care a livrat 193 de vagoane de metrou în Bangkok, capitala Thailandei, care transportă în prezent peste 1 milion de pasageri în fiecare zi. Producătorul continuă să coopereze cu mulţi giganţi internaţionali din industrie, precum Man, Siemens, Alstom şi Bombardier, alături de care livrează mii de autobuze şi vehicule feroviare. În plus, Bozankaya intenţionează să semneze contracte în Europa, America de Sud, în Orientul Mijlociu şi Orientul Îndepărtat.

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

În 2015, Frost & Sullivan a acordat Bozankaya premiul pentru Cea mai Inovatoare Companie a Anului. 

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both


 

În România, compania va mai livra şi alte tramvaie, la Iaşi. Finanţat majoritar din fonduri europene, proiectul presupune producerea a 16 tramvaie cu 5 module, lungi de 30 de metri şi cu o capacitate de 230 de pasageri. De asemenea, Bozankaya aşteaptă şi rezultatele altor licitaţii din ţară, pentru livrarea a altor 49 de tramvaie, fiecare cu o lungime de 18 metri, în alte patru oraşe din România: 9 tramvaie la Botoşani, câte 10 la Brăila şi Galaţi şi 20 la Ploieşti. 

Istoria companiei Bozankaya 
 

Fondată în urmă cu aproape trei decenii în Germania, Bozankaya are o experienţă solidă ca inovator în dezvoltarea şi fabricarea vehiculelor ecologice, cu economie de energie, cu zgomot redus şi cu cost redus pentru transportul public urban. Bozankaya deţine drepturile de proprietate intelectuală asupra vehiculelor şi tehnologiei produse în vastele sale unităţi de producţie, cu o suprafaţă de 100.000 mp şi situate în Ankara.

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

Menţinând un accent puternic pe cercetare şi dezvoltare, compania a cheltuit peste 25 de milioane de euro în 30 de proiecte de cercetare şi dezvoltare în ultimii cinci ani. În iunie 2018, Bozankaya a devenit prima companie turcească care exportă trenuri de metrou, primele transporturi mergând către Proiectul Green Line din Bangkok.

















VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

Primul tramvai Bozankaya va intra în circulaţie de sărbători. Ministrul Grindeanu a plimbat degeaba omologarea

Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both
Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both
Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both
Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both
Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both
Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both
Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both
Cel mai performant tramvai din Europa circulă deja în Timişoara FOTO Ş.Both

Tramvaiul Bozankaya poate intra în circulaţie. Ministrul Sorin Grindeanu a adus la Timişoara documentul de omologare

Tramvaiul turcesc care va circula în Timişoara, premiat pentru inovaţie tehnologică la nivel european

Tramvaiul turcesc de la Timişoara deţine un record mondial: Bozankaya este un pionier în industria mijloacelor de transport în comun

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite