Punct de trecere a frontierei mobil pe ciclostrada România-Serbia. Bicicliștii vor pedala de la Timișoara la Zrenjanin

0
0

Bicicliștii vor putea pedela în premieră pe pista de pe malul Begăi, de la Timișoara până în orașul sârbesc Zrenjanin. Autoritățile județene pregătesc o tură ciclistă inedită care cuprinde 37 de kilometri pe teritoriul României și 42 de kilometri în Serbia.

Pista de biciclete de pe digul Begăi FOTO Ștefan Both
Pista de biciclete de pe digul Begăi FOTO Ștefan Both


Evenimentul va avea loc în ultima săptămână din luna septembrie, când se va deschide un punct de frontieră mobil, asemănător cu cel amenajat în timpul turului ciclist Timișoara-Szeged, când polițiștii au făcut controalele documentelor pe malul Mureșului.

Momentan se așteaptă autorizațiile necesare din partea Poliției de Frontieră din cele două țări.

Încercăm să creăm un eveniment în jurul acestei chestiuni, în weekend-ul 23-25 septembrie, e și o zi mai specială - Ziua Cooperării Transfrontaliere. Trebuie să obținem, însă, avizele și aprobările necesare de la Poliția de Frontieră. Și dacă totul e în regulă, vom deschide în premieră acest punct de trecere a frontierei și pistă de biciclete va putea fi folosită pe întreaga sa lungime, așa cum a fost gândită în proiectul de finanțare europeană. E o idee pe care noi o avem și dorim să o ducem la bun sfârșit”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Conform planului, bicicliștii care se vor înscrie la tura ciclistă de pe malul Begăi vor înnopta la Zrenjanin - Serbia, urmând ca a doua zi să pedaleze din nou în jur de 80 de kilometri.

Pista de biciclete de pe partea sârbească FOTO Ștefan Both
Pista de biciclete de pe partea sârbească FOTO Ștefan Both


Pista de biciclete de pe digul canalului Bega, realizată pe fonduri europene, este utilizată deja de șase ani pe distanța Timișoara-frontieră.

În oglindă, vecinii din Serbia au realizat și ei pista de biciclete de la graniță până în localitatea Klek, iar acolo eu aveau deja o pistă spre Zrenjanin, capitala Banatului sârbesc.

Se așteaptă acum construcția infrastructurii punctului de trecere a frontierei atât pentru bicicliști, cât și pentru vapoarele de pe Bega.

Pista de pe digul canalului Bega FOTO Ștefan Both
Pista de pe digul canalului Bega FOTO Ștefan Both


Consiulul Judeţean Timiș a alocat banii în bugetul de anul acesta pentru execuţia a ceea ce ţine de partea românească a punctului de trecere a frontierei. Partea sârbă trebuie să facă în oglindă aceeaşi chestiune. Construcţia finanțată de CJT se ridică la aproape 600.000 de euro.

Se speră ca punctul de frontieră să fie operaţional până la finele anului 2023.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite