Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată: buteliile Shell-Gas şi Aragaz din actuala cofetărie Violeta
0Proprietarii magazinului de butelii erau asociaţii Iosif Lessl şi Iosif Kimmel. Acesta din urmă a deschis şi primul restaurant vegetarian din Timişoara
La Timişoara s-a deschis, în1937, un magazin specializat în vânzarea de butelii cu Shell-Gas, respectiv butan lichefiat, produs de marea firmă americană Shell. După scurt timp, însă, întreprinderea românească de produse petrolifere Astra – Română avea să se impună şi prin preluarea fabricii şi comercializării în ţară a butanului lichefiat. Se năştea, astfel, Aragaz-ul (denumirea provenind din Astra RomânĂ-GAZ), care deja de prin 1939 lua locul lui Shell-Gas.
Magazinul de desfacere a buteliilor de Aragaz se afla în plin centru, chiar în locul în care va funcţiona în a doua jumătate a secolului XX cofetăria Violeta. Proprietarii magazinului Aragaz erau asociaţii Iosif Lessl şi Iosif Kimmel.
Pe lângă celelalte informaţii ce ni le-a oferit şi pentru care adresăm cuvenitele mulţumiri, - domnul Emerik Lessl (71 de ani, la data redactării capitolului –nota editorului), fiul primului dintre cei doi asociaţi, mi-a relatat un episod interesant şi – în acelaşi timp – amuzant.
La început, cea mai mare parte a populaţiei s-a manifestat cu multă neîncredere faţă de sistemul buteliilor cu gaz: teama provenea din presupunerea celor mai mulţi că gazul se aprinde şi arde în...butelie, existând astfel grozavul pericol al unei iminente explozii! Aflând despre această concepţie, generatoare de mare reţineri din partea virtualilor clienţi, Iosif Lessl a hotărât să facă o demonstraţie practică.
Într-o frumoasă zi a lui 1938, a luat o butelie plină, a ieşit cu ea în faţa magazinului, a deschis robinetul şi a apropiat un chibrit aprins de orificiul de ieşire a gazului. Evident, a izbucnit o flacără imensă, de 10-12 metri, care a provocat la început o mică panică în rândurile curioşilor adunaţi pe trotuar. Dar, în acelaşi timp a dovedit netemeinicia temerilor despre arderea gazului în interiorul buteliei. Li s-a explicat celor prezenţi că, prin sistemul adecvat de conducte, reglatoare, arzătoare, flacăra se reduce la strictul necesar încălzitului vaselor cu mâncare.
Demonstraţia lui Iosif Lessl a reuşit să convingă pe cetăţeni despre utilitatea şi comoditatea gătitului cu gaz îmbuteliat. Fiind uşor transportabil şi nelegat de o reţea de conducte, Aragaz-ul avea astfel să învingă şi să detroneze treptat gazul aerian...
De interes ar fi şi semnalarea faptului că tot Iosif Lessl a fost cel care, prin 1939, a deschis în Timişoara primul restaurant vegetarian, în care scop a angajat o bucătăreasă specialistă, adusă din Elveţia. Restaurantul avea firma „Vegetaria”, fiind situat lângă actualul cinematograf Studio.
Alţi ani au trecut şi, la rândul săum Aragazul îşi găseşte un concurent: gazul metan (gazul natural). Dar şansele vor rămâne încă mult timp în favoarea butanului lichefiat (şi atât de greu procurabil, azi!). Generalizarea introducerii gazului metan e o speranţă de viitor – cel puţin pentru noi, timişorenii...
Nostalginii timişorene– album despre oraşul de altădată” (ediţia a III-a), este titlul volumui scris de publicistul Paul Răzvan (1928-1995), care a apărut la 16 ani de la moartea autorului. Articolele despre "Timişoara de altădată" au fost publicate de Paul Răzvan în revista "Timişoara Internaţional" până în ianuarie 1995. Cartea a fost finanţată şi editată de Consiliul Judeţean Timiş.
Citeşte şi:
EPISODUL 1 „Cel din urmă bastion”
EPISODUL 2. „Din viaţa Castelului”
EPISODUL 3 "Pe vremea tramvaiului cu cai"
EPISODUL 4 Minunata Gară Domniţa Elena şi trenul de Buziaş care trecea prin centru
EPISODUL 5 Amintiri despre oraşul de altădată: Hoteluri şi localuri de lux din secolele XVIII-XIX-lea