Motivul pentru care pacienţii vindecaţi de COVID-19 vor fi rechemaţi la spital. Explicaţiile doctorului Musta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Virgil Musta a declarat că pacienţii vindecaţi de COVID, în special cei care au avut o formă mai severă a bolii, trebuie monitorizaţi FOTO Arhivă
Medicul Virgil Musta a declarat că pacienţii vindecaţi de COVID, în special cei care au avut o formă mai severă a bolii, trebuie monitorizaţi FOTO Arhivă

Pacienţii cu COVID-19 vindecaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, în special cei care au dezvoltat o formă mai severă a bolii, vor fi rechemaţi la spital pentru analize şi monitorizarea plămânilor. Acest lucru se va întâmpla după trei luni de la externare, medicii dorind să verifice modul în care plămânii au fost afectaţi de boală.

„Am hotărât, împreună cu colegii noştri de la pneumoftiziologie ca pe pacienţii care au prezentat imagini patologice în timpul infecţiei cu COVID şi care au prezentat insuficienţă respiratorie, să îi rechemăm, probabil peste trei luni, când dacă lucrurile se vor aşeza, vom redeschide spitalizarea de zi şi avem posibilitatea să le facem CT (n.r. computer tomograf) pulomonar şi să îi evaluăm din punct de vedere pulmonar”, a explicat medicul Virgil Musta.

Doctorul timişorean a arătat şi motivele pentru care e nevoie de monitorizarea pacienţilor. „În literatură se arată că pacienţii care au avut forme severe ale infecţiei rămân cu o boală cronică de plămâni, cu o fibroză care în timp poate să avanseze. Atunci, aceste modificări pulmonare trebuie ţinute sub control, se ia un tratament. Persoanele care au capacitatea pulmonară scăzută vor fi introduse într-un program de recuperare pulmonară tocmai ca să fie sub control şi consecinţele acestei patologii. Avem date de la colegi (n.r. din afara ţării) care au evaluat la un anumit timp pacienţi şi au constatat că s-au menţinut modificări la nivelul plămânului şi acesta a fost motivul pentru care ne-am gândit să verificăm şi noi. Datele nu sunt cu un trecut foarte mare pentru că infecţia este nouă. Alte ţări şi-au pus deja această problemă că pacienţii dezvoltă modificări cronice la nivelul plămânului”, a declarat medicul Virgil Musta.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite