Horia Colibășanu a atins vârful Broad Peak, aflat la 8.051 de metri. Al zecelea „optmiar” pentru alpinistul timișorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă reușită pentru alpinismul românesc: Horia Colibășanu a urcat pe vârful Broad Peak (8.051 metri). Acesta este cel de-al zecelea său vârf de peste 8.000 de metri care i-a intrat în palmares.

Horia Colibășanu în expediția de pe Broad Peak
Horia Colibășanu în expediția de pe Broad Peak

Sâmbătă dimineața, 15 iulie, la 11.17 (ora României), sportivul român a reușit să urce pe vârful Broad Peak, al 12-lea munte ca înălțime de pe planetă, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.  

Horia Colibășanu a transmis vestea reușitei chiar din vârf prin telefonul-satelit.  

„Sunt pe vârf la 8051 de metri. A fost o ascensiune epuizantă de 12 ore. O creastă foarte lungă. Foarte greu vârful, pentru că nu știam care din vârfurile de creastă era, de fapt, vârful propriu-zis. Am urcat, sunt obosit, vreau să încep coborârea cât mai repede și sper să ajung cât mai repede în tabăra de bază. Toate cele bune, de aici de la 8051 de metri!”, a spus Colibășanu. 

Sportivul român a plecat în Expediția Broad Peak pe 25 iunie. Pe 7 iulie, se afla deja în Tabăra 1 a Broad Peak, la 5 600 de metri altitudine, alături de alpinistul austriac Lukas Worle, pe care l-a întâlnit în tabăra de bază. Pe 13 iulie, cei doi ajung în Tabăra 3, ultimul punct intermediar înainte de vârf.  

Tabăra de pe munte
Tabăra de pe munte

„Expediția Broad Peak”, proiectul celor 14 vârfuri de peste 8000 de metri

Horia Colibășanu își trece în palmares al de-al zecelea „optmiar” din cei 14 ai planetei.

După 20 de ani, s-a întors în Pakistan, acolo, unde în 2004, a început ascensiunile sale la mare altitudine, cu reușita pe K2 (8611 m), al doilea vârf ca înălțime de pe Terra.

„Expediția Broad Peak” face parte din proiectul lui Horia Colibășanu de a atinge cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri ale planetei. A urcat deja toți cei opt “optmiari” din Nepal.

Cel mai recent, Kangchenjunga, chiar anul trecut, fiind o premieră pentru alpinismul românesc. Broad Peak, numit K3 în trecut, se află în Masivul Karakorum, munții Gasherbrum, la granița dintre Pakistan și China. La nord, este despărțit de K2 prin ghețarul Godwin-Austen. Denumirea lui vine de la creasta lungă și uniformă. Broad Peak a fost escaladat prima oară într-o expediție austriacă din 1957 de Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger și Hermann Buhl. Expediţia “Broad Peak 2023” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă.  

Horia Colibășanu
Horia Colibășanu

De-a lungul carierei, Horia Colibășanu a participat la 24 de expediții internaționale, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă “optmiari” urcați. 

Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2 și Dhaulagiri, doi dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.

A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler. De asemenea, este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite