70 de ani de la prima ascensiune pe „Acoperişul lumii“. Horia Colibășanu despre trecut și viitor pe Everest
0Pe 29 mai 2023, s-au împlinit 70 de ani de când un neo-zeelandez urca pe Everest. De atunci, pe cel mai înalt vârf al Terrei au mai ajuns alte câteva sute, printre ei, și cunoscuții alpiniști români Ticu Lăcătuşu şi Horia Colibăşanu.
După reuşita lui Edmund Hillary, alături de şerpaşul Norgay Tenzing, care au ajuns la cota 8.848 de metri pe 29 mai 1953, la ora 11.30, primul român care urca pe „Acoperişul lumii“ era geologul Constantin (Ticu) Lăcătuşu, din Piatra Neamţ. Se întâmpla pe 17 mai 1995, la ora 14.45. A urcat fără șerpași, dar s-a folosit totuși o perioadă de oxigen îmbuteliat.
Ascensiunea din 2017 a lui Horia Colibășanu este considerată cea mai mare performanţă românească în alpinism, având în vedere că s-a desfăşurat fără oxigen suplimentar şi fără sprijinul şerpaşilor.
Timişoreanul Horia Colibăşanu a reuşit să ajungă pe cel mai înalt vârf din lume, Everest (8.848 metri), în 16 mai 2017, după o escaladare obositoare de 12 ore.
„A fost foarte, foarte greu. Teribil de greu. A fost foarte, foarte frig. Şi lung. Dar în fine, s-a terminat! De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică. Fac pozele de pe vârf şi cobor. Sunt rupt, trebuie să mă întorc pentru că e foarte frig”, au fost primele cuvinte transmise de Horia Colibăşanu, de pe vârf.
Alpinistul timișorean a explicat, într-un interviu pentru Adevărul, chiar înainte de plecarea pe Himalaya, ce înseamnă oxigenul suplimentar și ajutorul șerpașilor - o populație care trăiește pe Himalaya, care ajută alpiniștii să escaladeze vârfuri.
„E mai etic aşa. Răspunsul nu e foarte complicat. Dacă mergi cu şerpaşi şi cu oxigen este o problemă de bani, de organizare, în general se urcă mult mai uşor, nu trebuie să ai experienţă alpină, calităţi sportive atletice. Sunt oameni obişnuiţi, îşi pun oxigenul şi o dau în sus. Pe ruta clasică urcă lejer. Oxigenul îţi scade altitudinea, efortul urcării. Nu înţeleg de ce unii dau o grămadă de bani şi urcă cu oxigenul. Nu văd sensul”, spunea Colibăşanu.
Între timp, Horia Colibășanu a reușit să realizeze alte și alte premiere românești. În 2022, după ce a urcat pe Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălţime al planetei (8.586 metri), sportivul din Timişoara și-a trecut în palmares al nouălea „optmiar” (vârfuri de peste 8.000 de metri) din cei 14 ai planetei. Printre premierele româneşti ale lui Colibășanu se află și K2, Annapurna şi Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume.
Fiecare premieră are semnificația și importanța sa
Horia Colibășanu nu consideră că există controverse în legătură cu întâietatea românilor pe Everest.
„În istorie, lucrurile se întâmplă, de obicei, progresiv. După o vreme, lucrurile evoluează. Cu mai mulți ani în urmă, a fost prima ascensiune românească a Everestului, făcută de Ticu Lăcătușu, dar care s-a făcut cu ajutorul oxigenului îmbuteliat. Apoi, în 2003, a fost prima ascensiune reușită a unei expediții românești, din care au făcut parte David Neacșu, Fane Tuplan, Marius Gane și Lucian Bogdan. Dar ei au mers tot cu ajutorul oxigenului îmbuteliat și cu șerpași. Iar ce am făcut eu a fost o ascensiune într-un alt stil, sportiv, fără oxigen suplimentar și șerpași. Fiecare din ele are semnificația și importanța ei. Probabil că va veni un alt alpinist român care va urca Everestul pe o rută nouă, poate într-un timp record sau poate în afara sezonului, poate iarna. Sunt realizări care sunt superioare celor de dinaintea lor”, a explicat Horia Colibășanu.
„Ceea ce poate fi astăzi o ascensiune mai ușoară, acum câteva decenii e posibil să nu o fi putut face nici eu”
Alpinistul timișorean spune că sunt greu de comparat realizările, pentru că ceea ce se face relativ ușor acum, acum 20 de ani se făcea mai greu, iar acum 50 de ani se făcea chiar cu mari sacrificii.
„Primii care au urcat pe Everest au urcat cu oxigen suplimentar și cu șerpași. Primul a fost Edmund Hillary din Noua Zeelandă, nu a fost deloc o ascensiune ușoară pentru el. Să fii corect, trebuie tot timpul să pui și momentul istoric în perspectivă. Ceea ce poate fi astăzi o ascensiune mai ușoară, acum câteva decenii e posibil să nu o fi putut face nici eu. Cei care au reușit sunt cu adevărat niște înaintași”, a mai spus Colibășanu
Alpinistul așteaptă viza de Pakistan, pentru a pleca din nou în expediție. Anul acesta și-a propus să cucerească încă un „optmiar”, Broad Peak (8.050 de metri), în Karakorum.