Horia Colibășanu spre Broad Peak, al zecelea optmiar de pe glob. „Doresc să urc toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri“

0
Publicat:

Alpinistul Horia Colibășanu începe duminică, 25 iunie 2023, o nouă expediție montană. Ținta este Broad Peak (8.051 metri), al zecea „optmiar” (vârf de peste 8.000 de metri) dintre cei 14 ai planetei.

Horia Colibășanu la înălțime FOTO arhiva proprie
Horia Colibășanu la înălțime FOTO arhiva proprie

Horia Colibășanu a plecat astăzi, duminică, 25 iunie, spre Pakistan. Alpinistul timișorean vrea să cucerească vârful Broad Peak (8.051 de metri) din munții Karakorum.

Colibășanu spune că Broad Peak e un vârf mai „scund”, e pe locul al 12-lea ca înălțime pe glob, dar nu lipsit de dificultate.

Expediția pe Karakorum va dura în jur de două luni. Plecarea e pe ruta Timișoara-București-Istanbul-Islamabad. De la Islamabad sper să urc într-un alt avion spre Skardu, ultimul oraș ca destinație. De acolo se merge cu Jeep o zi, iar apoi se merge pe jos. Este un ghețar lung de 80 de kilometri, pe care-l voi parcurge până în tabăra de bază. Nu este cel mai dificil munte, dar nu e nici o plimbare. E totuși un munte de peste 8.000. În mod sigur pot să apară probleme, trebuie să fiu foarte atent. Este o zonă cu crevase la peste 7.000 de metri. Accesul pe vârf se face pe o creastă îngustă și trebuie să ai grijă. Pot să apară și probleme cu vremea, sunt temperaturi scăzute la peste 8.000 de metri. Vremea în Karakorum e în general mai proastă decât în Himalaya”, a declarat Horia Colibășanu înainte de plecarea din Timișoara.

Pregătirea bagajelor FOTO arhiva proprie
Pregătirea bagajelor FOTO arhiva proprie

Are deja nouă vârfuri de peste 8.000 de metri 

Visul lui Colibășanu este să urce toate vârfurile aflate la peste 8.000 de metri, ceea îl va plasa într-un clasament select, în toată lumea fiind mai puțini de 15 alpiniști care au realizat această performanță.

Este al zecelea optmiar pentru mine, mai sunt încă cinci. Sunt aproape de finalul acestei curse, dar mai am, totuși. Doresc să urc toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, iar pe lângă faptul că e premieră românească, puțini în lume au făcut-o fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Probabil sunt sub 15 alpiniști. Așa că România ar fi una din puținele țări care ar realiza treaba asta. Pe cei foarte înalți i-am urcat deja, cele care au rămas sunt la 8.000 și un pic”, a mai spus Horia Colibășanu, care de această dată va pleca singur, pentru că nu a reușit să găsească un coechipier. 

Horia Colibășanu FOTO arhiva proprie
Horia Colibășanu FOTO arhiva proprie

 „Vor fi echipe pe munte, sper să găsesc alpiniști cu care să pot colabora, să fie și mai ușor, mai în siguranță”, a adăugat alpinistul.

Prima escaladă a fost în 1957

Broad Peak (Falchan Kangri) a fost denumit în trecut K3. El este amplasat central în Masivul Karakorum, munții Gasherbrum, la granița dintre Pakistan și China. În nord se află K2, de care este despărțit prin ghețarul Godwin-Austen. Denumirea muntelui a fost dată în anul 1892 de William Martin Conway conducătorul unei expediții britanice, denumire datorată crestei muntoase largi uniforme.

Broad Peak FOTO Wikipedia
Broad Peak FOTO Wikipedia

Prima escaladare a muntelui Broad Peak a fost făcută între 8 și 9 iunie 1957 de Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger și Hermann Buhl într-o expediție austriacă.

Film dramatic despre Broad Peak

Despre cât de dificilă poate să fie aventura pe Broad Peak s-a făcut un film polonez, lansat pe Netflix în septembrie 2022. Personajul central al filmului este alpinistul Maciej Berbeka, care în 2013, alături de conaționalul său Tomasz Kowalski, nu a mai ajuns la tabăra 4 (la 7.400 de metri) și a fost dat declarat dispărut după ce a coborât de pe Broad Peak.

La 7 martie 2013, șeful expediției, Krzysztof Wielicki, a declarat că nu există nici o șansă să îi mai găsească în viață pe Maciej Berbeka (în vârstă de 58 de ani) și Tomasz Kowalski (de 27 de ani). La 8 martie 2013, cei doi alpinisti au fost declarați decedați.

Horia Colibășanu este azi cel mai titrat alpinist român, toate reușitele sale fiind făcute fără oxigen suplimentar și fără șerpași.

broad peak2 jpg
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite