FOTO Turnul casei Csermak, din cartierul Iosefin, va fi reconstruit prin voluntariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Csermak din cartierul Iosefin
Casa Csermak din cartierul Iosefin

Unul din turnurile casei Csermak din cartierul Iosefin, construită la începutul secolului al XX-lea, va fi refăcut în urma unei solidarităţi civice

Mii de clădiri din patrimoniul istoric al Timişoare sunt lăsate de izbelişte. Proprietarii se plâng că nu au bani să investească, primăria nu are nici ea, iar în acest timp, veritabilele bijuterii arhitecturale sunt lăsate în paragină, cu tencuiala căzută, cu ornamentele de odinioară distruse, ori ciuntite de diferite intervenţii de prost gust. 
 

În urmă cu 12 ani, municipalitatea a plătit pentru restaurarea celor două turnuri aflate pe casele Csermak, din cartierul Iosefin. 

Din păcate, banii au fost suficienţi doar pentru un singur turn, celălalt fiind lăsat pradă trecerii timpului.

Aşa s-a ajuns ca turnul din dreapta să devină un un pericol. Putea să se prăbuşească în orice clipă. 

Un grup de arhitecţi timişoreni s-au oferit să acţioneze.
 

„Am decis să reconstruim turnul de la zero, pe voluntariat, fără niciun câştig material. Turnul va fi identic cu cel care este restaurat de câţiva ani. Acelaşi tinichigiu care a lucrat la turnul din stânga ne-a ajută cu matriţele. Vrem să lăsăm turnul pentru asociaţia de proprietari”, a declarat arhitectul Valentin Luca.

Casa Csermak


 

Lucrările la turnul casei Csermak au început deja, iar constructorii au dat jos tot scheletul din lemn. 
 

Imobilul a fost construit în 1907 şi a aparţinut fraţilor gemeni Nandor şi Tamas Csermak, care doreau o clădire de  apartemente pentru închiriat. 


Străduţa îngustă dintre cele două clădiri ar fi trebuit să se fie o copie a cunoscutei străzi Vaci utca din Budapesta, unde cei mai faimoşi şi avuţi oameni ai capitalei maghiare îşi cheltuiau banii, devenită acum atracţie turistică, cu magazine, restaurante, cafenele, aflate pe stradă sau în curţi interioare.

Venirea primului Război Mondial a schimbat lucrurile. 


Imaginile de azi de pe străduţa din Iosefin nu mai au nevoie de comentarii.

Casa Csermak din cartierul Iosefin



 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite