FOTO Firma bucureşteană care se ocupă cu refacarea zonei Cetate din Timişoara a preluat amplasamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Timişoara a predat amplasamentul companiei Romprest Service care dă startul lucrărilor de reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei

Durata proiectului este de 21 de luni, perioada de derulare fiind 28.10-2013-29.07.2015. Proiectul prevede lucrări de arhitectură, rutieră, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, de alimentare cu termoficare, de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi canalizare pentru telecomunicaţii.

“Este unul din cele mai importante proiecte pentru Timişoara. Este un proiect la care a durat mult procedura de achiziţie publică, dar important este că totul s-a finalizat cu bine. Am avut o negociere cu firma Romprest din Bucureşti, imediat după câştigarea licitaţiei, şi am obţinut din partea ei acceptul de a reduce termenul de lucrare de la 24 de luni la 21 de luni. Faţa întregii zone se va schimba radical, pentru că toată zona cetate va deveni pietonală. Nu vom mai vea denivelări, trotuare-carosabil, totul va fi pavat din zid în zid, încât să avem un centru istoric aşa cum trebuie să fie”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Cele patru pieţe, alături de zece străzi, vor fi supuse reabilitării în cadrul acestui proiect după următoarele: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa Ţarcului, toate integral. Str.Sergent C-tin.Muşat, Vasile Alexandri (pe tronsonul din Libertăţii şi Unirii), str.Lucian Blaga (pe tronsonul dintre Libertăţii şi Piaţa Huniade), str.Mercy, Grisselini, Radu Negru, Savoya, Proporgescu, Carusso şi strada fără nume, integral.

Lucrările vor începe în Piaţa Libertăţii, apoi vor continua în Piaţa Sf.Gheorghe spre Piaţa Unirii şi spre tot ce cuprinde Zona Cetate.

“Romprest dă startul lucrărilor de reabilitare a spaţiilor publice din Centrul istoric al Timişoarei. Cu o experienţă de aproximativ 13 ani, perioadă în care s-a investit constant în dezvoltarea companiei, prin resurse proprii dar şi prin accesarea fondurilor europene prin proiecte de succes, extindându-şi domeniul de activitate, la standarde internaţionale, Romprest va asigura desfăşurarea lucrărilor de reabilitare printr-o mobilizare corespunzătoare, pentru finalizarea proeictului în timp necesar, respectând standardele calităţii. Romprest va respecta termenul de 21 de luni, iar din anul 2015 Centrul istoric al Timişoarei va deveni zonă pietonală”, a declarat Adriana Calcan, maneger marketing la Romprest.

Reabilitarea Zonei Cetate se va face din fonduri europene. Valoarea totală a proiectului este peste 60 de milioane lei.  

În mod inevitabil, unele străzi vor fi închise în perioada următoare, însă primăria a luat măsuri pentru a asigura locuri de parcare în zona Oituz-Popa Şapcă şi va începe realizarea unei parcări supraterane în spatele parcului Brăteanu.

Primarul Timişoarei nu s-a arătat deranjat de nemulţumirile timişorenilor care au văzut proiectul şi care susţin că pieţele sunt lipsite de spaţii verzi.

“Piaţa Libertăţii va arăta cu totul altfel, în jurul monumentului pavajul va lăsa să se întrevadă nişte cercuri concentrice. Vor fi şi arbori în piaţă, dar nu foarte mulţi. Aşa a fost gândit proiectul. Vor fi şi unii copaci care sunt tăiaţi. Noi trebuie să ne uităm cum arată pieţele, piaţetele în oraşele care sunt demne de toată admiraţia şi pentru care noi avem un adevărat cult. Nu sunt verzi. Verzi sunt alături. Acolo se scot în evidenţă clădirile. Noi nu trebuie să o luăm razna. Noi omamenii nu putem fi subordonaţi nici ai pomilor, nici ai câinilor, nici ai ciorilor...Pomii trebuie să ne ajute, nu să ne încurce. Acolo unde se potriveşte să fie pomi, să fie pomi. La sfârşitul mandatului meu vor fi mii de pomi în Timişoara. Iubesc natura, vegetaţia, animalele, însă această iubire nu trebuie să iasă din limitele raţionalului. Când în anumite locuri câte un pom trebuie tăiat, trebuie să ne asumăm să-l tăiem. Plantăm alţi zece în locul lor”, a declarat Nicolae Robu.
 
Citiţi şi:

FOTO Centrul Timişoarei întră în reabilitare. Peste doi ani cartierul Cetate va fi de nerecunoscut
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite