Oferte imobiliare în Banatul Sârbesc: case la preţuri de la 2.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O casă cu trei camere, bucătărie, baie şi garaj, situată în Nova Crnja (la 66 de kilometri de Timişoara), este scoasă la vânzare, împreună cu un teren de 2.500 de metri pătraţi, la un preţ de 9.000 de euro FOTO caseinserbia.ro
O casă cu trei camere, bucătărie, baie şi garaj, situată în Nova Crnja (la 66 de kilometri de Timişoara), este scoasă la vânzare, împreună cu un teren de 2.500 de metri pătraţi, la un preţ de 9.000 de euro FOTO caseinserbia.ro

Zeci de case din provincia Voivodina (Banatul Sârbesc), acolo unde mai trăiesc peste 30.000 de români, sunt scoase la vânzare la preţuri pornind de la 2.000 de euro. Locuinţele, unele în stare deficitară, altele funcţionale, sunt puse în vânzare la pachet cu terenuri ce depăşesc chiar şi 1.500 de metri pătraţi. În ciuda ofertei generoase, cumpărătorii întârzie să apară.

Oferta este promovată de o agenţie imobiliară din localitatea Zrenjanin din Serbia (la 90 de kilometri de Timişoara), printr-un site propriu în limba română, dar şi prin anunţuri postate pe portalurile de profil din România. Agenţia speră astfel că va găsi cumpărători în rândul românilor din vestul ţării care vor să-şi achiziţioneze la preţ de chilipir o casă de vacanţă. 

De exemplu, o casă cu două camere, bucătărie, baie, telefon şi gaze, cu un teren de 1.000 de metri pătraţi, situată în localitatea Radajevo, la 8 kilometri de Jimbolia, este scoasă la vânzare cu 4.500 de euro. Tot aici, o casă de cărămidă şi bolţari, renovată, cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, cu trei camere, bucătărie, baie, gaze, telefon şi anexe, costă 5.000 de euro. Casa se vinde cu un teren de 1.400 de metri pătraţi. 

O altă locuinţă, situată în satul Toba,  la 3 kilometri de localitatea Nova Crnja (la 70 de kilometri de Timişoara), din cărămidă, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraşi, formată din trei camere şi bucătărie, este scoasă la vânzare cu 3.000 de euro. Casa este pusă la vânzare împreună cu un teren de 3.000 de metri pătraţi.  

O altă casă cu trei camere, bucătărie, baie, anexe şi garaj, aflată în stare bună şi situată în Nova Crnja, capitala raionului cu acelaşi nume (la 66 de kilometri de Timişoara), este scoasă la vânzare, împreună cu un teren de 2.500 de metri pătraţi, la un preţ de 9.000 de euro. 

În Aleksandrovo, o localitate în plină dezvoltare, situată la 19 kilometri de graniţa cu România, este scoasă la vânzare cu 13.000 de euro o casă nouă de 120 de metri pătraţi, cu trei camere, baie, bucătărie, gaz, curent, apă la reţea, garaj şi magazie.  

Locuinţele sunt scoase la vânzare pentru că ele au rămas goale după ce, în ultimii ani, tinerii de aici s-au mutat în oraşele mai mari din Serbia în căutarea unui loc de muncă. Singura speranţă a proprietarilor rămân bănăţenii din România, care ar putea fi atraşi de preţurile mici pentru a-şi cumpăra case de vacanţă în Banatul Sârbesc. 

În Voivodina locuiesc aproape 35.000 de români, concentraţi în 42 de localităţi. Odată cu garantarea autonomiei în Voivodina, limba română a primit statut oficial împreună cu grafia latină.

Orice cetăţean străin are dreptul de a cumpara proprietăţi imobiliare împreuna cu terenul intravilan aferent, la fel ca orice cetăţean al Republicii Serbia.

Tranzacţiile imobiliare se încheie şi înregistreaza la judecatoria de care aparţine vânzatorul, în plus există Serviciul de Carte Funciară şi Serviciul de Cadastru, la fel ca în România.

După expirarea termenului legal la judecătorie, cumpărătorul adresează o cerere către Cartea Funciară pentru a i se înregistra dreptul de proprietate. În paralel, proprietatea se înregistreaza şi la Serviciul de taxe şi impozite în vederea impozitării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite