FOTO Centrul Timişoarei întră în reabilitare. Peste doi ani cartierul Cetate va fi de nerecunoscut
0Primăria Timişoara va preda, luni, 28 octombrie, amplasamentul firmei constructoare, care în foarte scurt timp va deschide şantierul din Piaţa Libertăţii.
Cu o foarte mare întârziere, şi cu ameninţarea pierderii finanţării europene, Nicolae Robu, primarul Timişoarei, anunţă începerea lucrărilor de reamenajare a cartierului Cetate.
“Centrul istoric, zona cetate va primi o cu totul şi cu toul altă faţă. Peste doi ani va arăta cu totul altfel. Am semnat contractul pentru reabilitarea sa. Luni, 28 octombrie, vom face predarea de amplasament”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Acesta speră ca lucrările să fie terminate în 21 de luni, chiar dacă data limită este iunie 2015.
Sunt semne de întrebare în ce priveşte inevitabilele vestigii arheologie, care se vor descoperi şi care vor stopa mult timp lucrările.
Lucrările din zona centrală a Timişoarei vor costa 70 de milioane de lei, iar în cadrul acestora vor fi lucrări de refacere a alimentării cu apă, a canalizării, a alimentării cu gaz, la pavimente, spaţiu verde şi mobilier urban.
Prectic totul se va schimba, în afară de faţadele clădirilor.
Aşa va arăta zona Cetate peste doi ani
Toate străzile ce intră în proiect vor fi pavate cu piatră cubică ce va fi amplasată din clădire în clădire, pentru ca zona să devină pietonală. Mobilierul urban va respecta stilul arhitectural al zonei istorice.
Interesant este că se va înlocui toata suprafaţa de piatră cubică din Piaţa Unirii, cu alte pietre noi. După planurile oficiale, în Piaţa Unirii se va păstra actuala conformaţie a zonei verzi.
În proiectul de reabilitare vor intra Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa Ţarcului, la care se adaugă şi zece străzi din zonă, precum Alecsandri, Eugeniu de Savoya, Lucian Blaga, Mercy, Ungureanu sau Gheorghe Lazăr.
Primul şantier se va deschide în Piaţa Libertăţii, care, conform planurilor va avea un aspect circular în jurul monumentului "Ciumei".
Apoi se va merge în Piaţa Sfântul Gheorghe. Conform primarului, aici se va lucra cel mai mult timp, pentru că transformările vor fi realmente uluitoare. Se va săpa practic o "groapă" în care timişorenii vor putea să coboare pe trepte.
Piaţa Sfântul Gheorghe redesenată complet
Având în vedere că în zona s-a aflat şi fosta biserică Sf.Gheorghe, dărâmat la începutul secolului XX, este foarte posibil ca lucrările de arheologie să fie complexe.
Piaţa Ţarcului va fi practic o nouă piaţă pietonală, care se va realiza în zona intrării principale în Tribunal. Pe final vor rămâne lucrările din Piaţa Unirii.
Citeşte şi:
Modificări radicale plănuite pentru centrul Timişoarei în viitorul apropiat