Când şi cât e bine să mâncăm seara. Sfatul specialistului: „Dacă ne culcăm la ora 22, e bine ca la ora 19 să fim gata cu cina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai este niciun secret că masa înainte de somn nu face bine organismului. Nutriţioniştii susţin că masa de seară trebuie să fie programată cu trei-patru ore înainte de culcare.

Alimentaţia prezintă o importanţă deosebită în profilaxia şi tratamentul insomniei şi este esenţial să se descopere şi evite alimentele care o produc sau o întreţin. Un somn bun este asigurat şi de o cină servită cu cel puţin trei ore înainte de somn. În plus, anumite tipuri de alimente ajută la inducerea somnului, în timp ce altele îl inhibă.
 

„Este foarte bine ca seara să ne gândim să mâncăm cât mai devreme. Nu neapărat cât mai puţin posibil, ci cu trei-patru ore înainte de somn. Dacă ne culcăm la ora zece seara, e bine ca la ora 19 să fim gata cu cina. După această oră, până la zece, doar un ceai, sau, dacă ne este foarte foame, un măr sau, de ce nu, un pahar de vin. Seara se consumă proteine şi salată de crudităţi. Respectiv legume crude. Sunt voci care spun că e bine să avem şi glucide la masa de seară. De exemplu, fructe. Dar 80 la sută suntem în consens că e bine să mâncăm proteine cu legume, salate de crudităţi. Un grătar, poate un peşte, un somon la grătar, un păstrăv la grătar, o bucată de carne de vită cu salate de crudităţi. Sunt diverse variante. E şi uşor de preparat, ajungem seara, putem să facem repede o salată, facem ceva pe grătar, şi am mâncat gustos şi, de ce nu, liniştit”, a declarat Lavinia Bratu, medic specialist în nutriţie şi fitoterapie, care deţine şi un blog de succes în domeniu, lavi-enrose.com

Există şi o serie de alimente şi substanţe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnia. Lavinia Bratu susţine că acestea sunt cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde, Coca-Cola, alcoolul, nicotina, ciocolata, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea şi zahărul în exces.
 

Dar iată explicaţiile date de nutriţionist despre alimentele recomandate seara:

Peştele cu legume: "Această combinaţie este un meniu recomandat de mai toţi dieteticienii. Este sursă bună de proteină, ce ajută organismul la restructurare pe perioada nocturnă, iar legumele sunt o sursă excelentă de fibre, minerale şi fitochimicale, ce însoţesc perfect digestia proteinei. Peştele niciodată nu se prăjeşte, poate fi copt, fiert sau pregătit pe grătar, este un amănunt foarte important", explică Lavinia Bratu.

Despre legumele verzi, specialista susţine că "sunt bogate în triptofan, vitamina B3 sau niacina, substanţe care sunt implicate în sinteza serotoninei şi promovează un somn sănătos. Întotdeauna o salată cu mult verde este o foarte bună alegere pentru masa de seară".

Iartul este mereu binevenit la masa de seară. "Se ştie despre aminoacidul cel mai bine de asimilat seara – cazeina din lapte! Nu pot să vă recomand un pahar de lapte cald, dar pot să vă recomand – cu bună credinţă! – un iaurt de casă sau unul lipsit de lapte praf, ce va fi mereu o alegere de nădejde pentru cei ce urmează o dietă de slăbit, de exemplu", a mai spus Lavina Bratu.

Citiţi şi:

Cum să ne fortificăm organismul pe timpul iernii. Nutriţionist: „Nu renunţaţi la cârnaţi şi la slănina de porc. Murăturile sunt medicamente“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite