Cum să ne fortificăm organismul pe timpul iernii. Nutriţionist: „Nu renunţaţi la cârnaţi şi la slănina de porc. Murăturile sunt medicamente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Murăturile reprezintă veritabile medicamente pe timp de iarnă
Murăturile reprezintă veritabile medicamente pe timp de iarnă

Medicul Lavinia Bratu, specialist în nutriţie şi fitoterapie, ne dă câteva sfaturi pentru ca organismul nostru să treacă cu brio peste sezonul rece.

Mulţi se întreabă cum putem să clădim un sistem imunitar puternic, mai ales iarna, când multe legume şi fructe nu ne sunt la îndemână ca în alte sezoane. Ce ar trebuie să mâncăm pentru a ne asigura aportul de vitamine şi proteine?

“Dacă vom consuma frunze verzi pornind din martie-aprilie, fructe şi legume pe toată perioada primăverii, verii şi toamnei, cu siguranţă organismul nostru va face faţă cu brio perioadei de iarnă”, spune medicul Lavinia Bratu, specialist în nutriţie şi fitoterapie. 
 

Moda mâncatului sănătos a început să prindă din ce în ce mai mult şi la români. Multă lume renunţă la carne, lapte, brânzeturi şi alte produse pe care le consideră nesănătoase. Există chiar o vorbă care spune că bănăţenii şi ardelenii mănâncă nesănătos, că şpaisul sau cămara e plină cu bunătăţi după tăierea porcului din decembrie. 


Specialistul în nutriţie nici nu recomandă eliminarea hranei ancestrale. 


“Îmi aduc aminte cum buna tăia puiul sâmbătă, din care făcea o supă foarte gustoasă şi sănătoasă. Aveam cârnaţii şi slănina de la porc pe toată perioada de iarnă, când organismul are nevoie de grăsimi, omul are nevoie de o hrană mai consistentă, pentru a putea trece peste perioada aceasta de frig şi ger. Pe masă, pe lângă sare şi piper, se găseşte întotdeauna ceapă şi usturoi. Dar şi fasole, orez sau cartofi. Varza murată şi murăturile fără oţet sunt medicamente în perioada iernii”, susţine Lavinia Bratu.

Medicul afirmă că în aceată perioadă, prioritar trebuie însă să fie fructele şi legumele.  


“Vitaminele se găsesc doar în fructe, legume şi seminţe. Nu o să le găsim în proteine de origine animală. E bine să ţinem cont ca în cămară să avem sfeclă roşie, morcovi şi ţelină pentru sucuri proaspete. Sucurile naturale din fructe şi legume şi salatele de fructe sunt cunoscute ca sursă bogată de vitamine şi minerale. Să ne asigurăm că avem prune uscate, smochine şi stafide uscate, care sunt pline de proprietăţi şi vitamine, că avem nucile, care sunt pline de magneziu, Omega 3 şi tot ce trebuie. Putem avea în cămară mere, pere, gutui. Nu în ultimul rând, să nu uităm de citrice, ele sunt disponibile în perioada iernii. Trebuie să avem miere, foarte bun antibacterian şi antiviral”, a declarat Lavinia Bratu.


Sfatul cel mai important pe care Lavinia Bratu o dă este însă ca pe toată perioada iernii să se mănânce simplu şi cumpătat. “Trebuie să reînvăţăm să mâncăm după nevoia firească de hrană, nu de alimentaţie”, a mai spus Lavinia Bratu, care deţine şi un blog de succes în domeniu, lavi-enrose.com

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite