Bulevardul Fracesco Illy într-o zonă industrială din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francesco Illy, fondatorul companiei Illy Cafe şi inventatorul espressorului modern
Francesco Illy, fondatorul companiei Illy Cafe şi inventatorul espressorului modern

Primăria Timişoara a dat numele unui bulevard din zona Buziaşului după inventatorul expresorului de cafea modern, Francesco Illy

Comisia de Atribuire sau Schimbare de Denumiri de Străzi, Parcuri, Pieţe din cadrul Primăriei Timişoara a decis atribuirea de două nume noi. Bulevardul Constructorilor se va numi de acum în colo bulevardul Francesco Illy. Acesta se află într-o zonă industrială din Calea Buziaşului..

“Am vrut să dăm numele unuia dintre personajele care a avut un rol în partea de devoltare tehnologică în Timisoara. Bulevardul Constructorilor mai are o dublură pe strada Constructorilor. Pentru că este o zonă industrială, puţine persoane vor avea nevoie să îşi schimbe buletinul pentru noua adresă”, a spus viceprimarul Dan Diaconu.

Francesco (Ferencz) Illy, s-a născut la Timişoara în 1892, iar în 1904 a absolvit şcoala profesională în oraşul natal. În perioada primului Război Mondial s-a înrolat în armata Austro-Ungară, iar la finele războiului se stabileşte la Trieste.
 
Franesco s-a căsătorit cu Vittoria şi a avut doi copii, Ernesto şi Hedda, şi, după o primă experienţă de întreprinzător cu o companie producătoare de cafea, Emax, a fondat în 1933 Illycaffe.
 
În 1935, Francesco Illy şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea, şi a revoluţionat preparare cafelei. Acesta a înlocuit sistemul bazat pe aer comprimat cu aburi şi l-a numit „Illetta”.
 
După moartea timişoreanului Francesco Illy, în 1956, compania a fost preluată de fiul său Ernesto, care a trait până în anul 2008. Compania, devenită una din cele mai importante branduri de cafea din lume, este condusă acum de nepoţii Andrea şi Riccardo Illy.

La mai bine de 120 de ani de la naşterea lui Francesco Illy, Consiliul Local a conferit titlul de Cetăţean de Onoare post-mortem renumitului inventator şi fondator al companiei Illy Cafe.

Nume nou va avea şi o stradă care face legătură între străzile Musicescu şi Mureş. Aceasta va purta numele scriitorului şi dramaturgului Emil Şain, decedat în decembrie 2012.

Citteşte mai multe despre Francesco Illy:

Illy, povestea unei cafele cu parfum timişorean

FOTO Aici a locuit Francesco Illy: “Nepoţii lui ar putea să ne ajute să renovăm casa”

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite