FOTO Aici a locuit Francesco Illy: “Nepoţii lui ar putea să ne ajute să renovăm casa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nici măcar locatarii nu ştiu că aici a locuit Francesco Illy. FOTO: Ştefan Both
Nici măcar locatarii nu ştiu că aici a locuit Francesco Illy. FOTO: Ştefan Both

Francesco Illy, cel care a întemeiat celebra companie Illy Cafe şi care a inventat expresorul modern, pe care îl vedem în orice cafenea, a locuit în Timişoara, într-o casă din cartierul Iosefin.

Francesco Illy s-a născut în Timişoara, pe 17 octombrie 1892, în cartierul Iozefin (în germană Josephstadt, maghiară Jozsefvaros). Frumosul cartier istoric este în cea mai mare parte cufundat în uitare şi nepăsare, frumoasele case, unele veritabile bijuterii arhitecturale, sunt triste, degradate, jerpelite, ponosite. Şi-au pierdut aspectul şi culoarea, iar reamenajările cu prost gust se văd la tot pasul. Jumătate zugrăvite într-o culoare, jumătate în altă, geamuri termopan lângă cele de lemn, roase şi ele de trecerea timpului, reclame ale firmelor care nu respectă nicio regulă, vechile ornamente ale construcţiilor sunt deteriorate. 

Descrierea este valabilă şi pentru casa aflată pe bulevardul Regele Carol I, la numărul 2, numit înainte de 1980 Bulevardul Tinereţii, în zona cunoscută ca Sinaia sau Piaţa Kuttl, ori Piaţa Scudler, în perioada austro-ungară.

Este casa în care a locuit Francesco (Ferencz) Illy până în preajma primului Război Mondial, când avea să se înroleze în armata imperială. De atunci nu a mai revenit niciodată în Timişoara. S-a aşezat la Trieste, unde a întemeiat compania Illy Cafe, în 1933. Nici fiul acestuia Ernesto, nici nepoţii Andrea şi Riccardo, care conduc astăzi Illy nu au călcat vreodată în locurile de baştină ale părintelui lor. 

Plăcuţă pe zidul scorojit

Primăria Timişoara se pregăteşte să îi invite pe nepoţii lui Francesco Illy, pentru a le înmâna o diplomă de excelenţă. Pe casa jerpelită în care a locuit inventatorul expresorului modern,ar avea loc şi o plăcuţă în amintirea lui Illy, iar în mod sigur nepoţii vor dori să viteze casa în care a stat bunicul lor. Dacă vor veni, vor rămâne, probabil, cu un gust amar.

„Aici nu s-a investit niciodată bani pentru renovare. Vă daţi seama că s-a degradat. Are câteva sute de ani. Oamenii nu au bani, majoritatea sunt pensionari sau familii cu posibilităţi materiale reduse. Primăria nu are bani pentru aşa ceva. Şi uite de asta arată atât de trist”, a spus Fodor Endre, care a fost cândva şi preşedintele asociaţiei de locatari.

În scriptele vremii nu se precizează numărul apartamentului în care a locuit Francesco Illy, alături de tatăl său, Janos, şi mama Aloisia. Cert este că această casă a fost recompartimentată mai târziu. 

„Pe vremuri, un etaj era al unui singur proprietar. Acum stau mai multe famili. S-au făcut comparimentări. Vedeţi în curte o casă, aceasta a fost construită mai recent. În rest, nu se poate spune că s-au schimbat multe. Din păcate casa nu arată bine, pentru că nici nu a fost îngrijită. Mereu venau unii, plecau alţii. Noroc că e o construcţie foarte solidă. E făcută bine, are nişte ziduri foarte groase”, a mai declarat Fodor Endre, care s-a mutat aici în 1950.

Să ne ajute alţii…

Actualii locatari de pe bulevardul Regele Ferdinand nu au habar că aici a locuit un personaj celebru. “Cine? Illy? Nu am auzit de această marcă de cafea. Nu am ştiut că aici a stat cineva celebru. Acum aud prima dată”, ne-a spus unul din locatari. La auzul veştii că nepoţii lui Francesco Illy sunt aşteptaţi la Timişoara, omului i i-a venit brusc o idee. „Poate vor veni să renoveaze casa, să arate mai bine. Că probabil au bani”, a spus omul, cu o mentalitate care te pune pe gânduri. 

Între timp, una din clădirile renovate care arată bine zona respectivă este Biserica Romano-Catolică, care a fost construită în 1774. Este locul unde a fost botezat Francesco Illy. În curtea bisericii zace cea mai veche statuie din Timişoara, realizată în 1722 şi care, în mod inevitabil, se află într-o stare avansată de degradare, iar specialiştii spun că statuiava dispărea treptat dacă nu se va interveni.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite