Francesco Illy, Cetăţean de Onoare post-mortem al Timişoarei: titlul  a fost acordat în şedinţa extraordinară a Consiliul Local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a înmânat distincţia lui Peter Strukelj, export manager la Illy Café Italia. Francesco Illy s-a născut  la Timişoara în 1892 şi amurit în 1956, la Trieste, în Italia

La mai bine de 120 de ani de la naşterea lui Francesco Illy, în cartierul Iosefin, Consiliul Local Timişoara a conferit titlul de Cetăţean de Onoare post-mortem renumitului inventator şi fondator al companiei Illy Café.

Excutivul primăriei a decis acordarea aceste distincţii în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate şi pentru creşterea renumelui Timişoarei în lume.

Diploma a fost  înmânată de primarul Nicolae Robu lui Peter Strukelj, export manager la Illy Caffe Italia. 

Francesco (Ferencz) Illy, s-a născut la Timişoara în 1892, iar în 1904 a absolvit şcoala profesională în oraşul natal. În perioada primului Război Mondial s-a înrolat în armata Austro-Ungară, iar la finele războiului se stabileşte la Trieste.

Franesco s-a căsătorit cu Vittoria şi a avut doi copii, Ernesto şi Hedda, şi, după o primă experienţă de întreprinzător cu o companie producătoare de cafea, Emax, a fondat în 1933 Illycaffe.

În 1935, Francesco Illy şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea, şi a revoluţionat preparare cafelei. Acesta a înlocuit sistemul bazat pe aer comprimat cu aburi şi l-a numit „Illetta”.

După moartea timişoreanului Francesco Illy, în 1956, compania a fost preluată de fiul său Ernesto, care a trait până în anul 2008. Compania, devenită una din cele mai importante branduri de cafea din lume, este condusă acum de nepoţii Andrea şi Riccardo Illy.

Primarul Timişoarei a propus ca turnul de apă din cartierul Iosefin să fie transformată într-o cafenea Illy, printr-un parteneriat public privat.

Citteşte mai multe despre Francesco Illy:

Illy, povestea unei cafele cu parfum timişorean

FOTO Aici a locuit Francesco Illy: “Nepoţii lui ar putea să ne ajute să renovăm casa”

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite