A reapărut strada Cezar din Timișoara, blocată în anii 50 de miliție și care a ajuns în proprietatea privată a două clanuri

0
Publicat:

Strada Cezar a fost blocată ilegal de ani de zile de clanurile Cârpaci și Stancu, însă nu ei au închis strada, ci așa a fost de când au cumpărat vilele de pe bulevardul CD Loga din Timișoara.

A reapărut strada Cezar FOTO USR Timiș
A reapărut strada Cezar FOTO USR Timiș

Lucrările de amenajare a străzii Cezar continuă, la două zile după demolarea gardurilor. Echipajele primăriei sunt de dimineața pe teren pentru eliberarea terenul de construcțiile apărute în ultimele decenii, urmând ca apoi strada să fie redată timișorenilor.

Strada Cezar a fost blocată ilegal de ani de zile de clanurile Cârpaci și Stancu, însă nu ei au închis strada, ci așa a fost de când au cumpărat vilele de pe bulevardul CD Loga.

Povestea începe în anii 1950, când aleea care făcea legătura între Liceul CD Loga și Parcul Copiilor a fost modificată de către Miliția județului Timiș. Sediul Miliției era chiar în clădirea de pe Loga nr.38. Clădirea se retrocedează după anii 2000, iar apoi este cumpărată de familia baștanului Cârpaci.

A reapărut strada Cezar FOTO USR Timiș
A reapărut strada Cezar FOTO USR Timiș

În curând accesul va fi sută la sută complet, iar timișorenii se vor putea plimba liniștiți pe strada care fi redeschisă în regim pietonal și velo.

Era necesar să demolăm. În primul rând pentru demnitatea orașului. Noi nu ne mai putem permite să închidem ochii, să acceptăm că în trecut s-au furat niște terenuri, și în continuare aceste terenuri rămân furate. Sunt reguli, există lege, așa că e foarte necesar. În al doilea rând, această stradă chiar are o utilitate. Vedem aici fațada impunătoare de la liceul Loga. Așa era gândită strada. Să lege liceul de Parcul Copiilor (...). În CF scrie foarte clar, Primăria Municipiului Timișoara. Că au fost vremuri în care astfel de situații au fost acceptate sau nu s-au reglementat, pot să înțeleg, dar vremurile s-au schimbat, trebuie să respectăm legea. Nu este o situație singulară, mulți au folosit haosul, un haos intențional din interiorul Primăriei Timișoara (...). Redăm această stradă timișorenilor! Nici pe malul Begăi nu am demolat ca să demolăm, ci să redăm ceva timișorenilor”, a spus primarul Dominic Fritz, când au început lucrările de pe bulevardul Loga.

În timpul acțiunilor de demolare, viceprimarul Ruben Lațcău a fost amenințat de proprietarii vilelor. „Noi nu am furat. Am cumpărat, pe bani. Pot să te cumpăr și pe tine! O să vedeți dumneavoastră unde ajungem”, a spus unul din liderii clanului Cârpaci.

Aleea a fost amenajată în 1903 FOTO Banatul de altădată
Aleea a fost amenajată în 1903 FOTO Banatul de altădată

Așa arăta, în 1905, strada Cezar, văzută într-o carte poștală din colecția Muzeului Zempléni din Szerencs, Ungaria.

Aleea a fost amenajată în toamna anului 1903, odată cu finalizarea lucrărilor la gimnaziul de stat, actualul colegiu C.D. Loga. A fost o alee pitorească, de promenadă, flancată cu conifere, ce făcea legătura între gimnaziu și Parcul Ferencz József”, spun cei de la Banatul de altădată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite