17 decembrie 1989. Ceaușescu decretează „stare de necesitate” în Timiș. În două ore sunt uciși 59 de oameni VIDEO

0
Publicat:

E zi de doliu, sâmbătă, la Timișoara. 17 decembrie 1989 a fost, aici, cea mai sângeroasă zi a Revoluției. Forțele de represiune au pus în aplicare ordinele venite de la București și au început să tragă în manifestanți.

Pe 17 decembrie 1989, oameni simpli, femei și bărbați, muncitori și intelectuali, tineri și bătrâni, au pus interesul național mai presus decât propria lor viață în fața regimului comunist din România.

„Subunități militare cu fanfară, drapel de luptă și armament, dar fără muniție, defilează prin Timișoara pentru a face o demonstrație de forță, însă manifestanții nu sunt intimidate. Spre prânz, aproximativ 4.000 de persoane se îndreaptă spre sediul Comitetului Județean de Partid, scandează „Libertate” și „Jos Ceaușescu”, în timp ce forțele de ordine ripostează folosind gaze lacrimogene și jeturi de apă”, arată Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Manifestanții dau jos steagul, decupează stema și incendiază portretele lui Ceaușescu

Situația se precipită, iar până la declanșarea focului e doar un pas. Nicolae Ceaușescu decretează „starea de necesitate” în tot județul Timiș (fără a emite însă decretul prezidențial legal), iar ministrul Apărării Naționale dă ordin să intervină armata.

Deși în stare de necesitate, Timișoara arată ca în stare de război. Orașul este împânzit de numeroase subunități militare (inclusive T.A.B.- uri și tancuri), care trebuiau să apere Comitetul Județean de Partid, hotelul Intercontinental, Poșta ș.a. Cu toate acestea, un grup de manifestanți pătrunde în sediul Comitetului Județean de Partid, dă jos steagul, decupează stema și incendiază portretele lui Ceaușescu. Ca urmare, unitățile militare din județul Timiș primesc indicativul “Radu cel Frumos” – alarmă de luptă parțială”, explică Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Într-o teleconferinţă organizată în 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a dat ordin să fie deschis focul împotriva populaţiei.

Stenograma teleconferinţei arată că Nicolae Ceauşescu era nemulţumit că în „restabilirea ordinii” de la Timişoara s-a procedat prea blând.

„În Timişoara a fost atacat şi sediul comitetului judeţean de partid şi nu s-a reacţionat cum trebuie, s-a întors şi obrazul celălalt, parcă ar fi fost Isus Hristos”, le-a spus Ceauşescu generalilor trimişi la Timişoara.

După ora 18.30, din ordinul generalului Vasile Milea, întreaga armată română execută indicativul “Radu cel Frumos“, iar efectivele sunt dotate cu armament și muniție de război.

Pentru îndeplinirea dispozițiilor lui Ceaușescu, începând cu ora 19:00, forțele de ordine, armata, declanșează represiunea asupra manifestanților, deschizând focul cu muniție de război. Se trag sute de mii de cartușe, chiar dacă acțiunile provocatoare încetaseră. În două ore au fost ucise 59 de persoane și rănite alte 185. Violențele continuă până târziu în noapte”, mai arată IICCMER.

 Timisoara 17 Decembrie1989. FOTO Captură Alexandru Binescu - YouTube Revolutia Română
Timisoara 17 Decembrie1989. FOTO Captură Alexandru Binescu - YouTube Revolutia Română

„Sora mea a participat la manifestație”

 Declarațiile celor care fost trăit acele momente sunt tulburătoare

 „În data de 17.12.1989, am aflat că sora mea a participat la manifestație, iar în momentul în care au ajuns în dreptul podului Decebal, la capătul dinspre Parcul Poporului, au fost opriți de un cordon de militari MApN. La scurt timp, militarii au deschis toți odată foc automat înspre grupul de manifestanți...”, mărturisea A.C - Timișoara, potrivit relatărilor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Zi de doliu în Timișoara

Data 17 decembrie a fost declarată zi de doliu în Timișoara, prin Hotărâre de Consiliu Local.

Potrivit programului comemorărilor de azi, de la ora 14, al Cimitirul Eroilor are loc o slujbă de pomenire a eroilor martiri, depunere de coroane și parastas.

 De la ora 19, la Catedrala Mitropolitană  va avea loc un moment de reculegere pe treptele Catedralei cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite