Un medic radiolog și-a pierdut locul de muncă după ce a luat mită. Interceptări: „S-o achitat foarte fain!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un doctor din județul Mureș a rămas fără locul de muncă după ce a fost condamnat pentru că a luat 500 de lei mită. Făcea investigații medicale la „negru”, în schimbul unor sume de bani.

Medic radiolog condamnat Foto: Spitalul Sighișoara/Facebook
Medic radiolog condamnat Foto: Spitalul Sighișoara/Facebook

Dumitru Stelian Dudaș, medic specialist radiologie şi imagistică medicală în cadrul Spitalului Municipal Sighişoara, a fost prins pe interceptări în timp ce a acceptat, la solicitarea unui alt medic, care era deja cercetat într-un dosar penal, să facă „la negru” examinări Computer Tomograf (CT) unor pacienți.

În aprilie 2021, procurorii desfășurau activități într-un dosar în care era cercetat un medic primar care își desfășura activitatea în cadrul Dispensarului TBC Sighișoara. Medicul aflat în atenția anchetatorilor era cel care îi trimitea pacienții doctorului Dudaș. Nu a mai fost trimis în judecată ca urmare a decesului său, în mai 2022, iar toată responsabilitatea penală a căzut în sarcina medicului radiolog Dumitru Dudaș.

Înainte de Crăciun, pe 21 decembrie 2023, doctorul Dumitru Dudaș, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureș la doi ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

De asemenea, instanța i-a interzis și dreptul de a exercita profesia de medic specialist radiologie şi imagistică medicală în cadrul Spitalului Sighişoara pe o durată de 2 ani, ca pedeapsă complementară. Acesta își desfășura activitatea în cadrul unității medicale din anul 2019. Instanța a mai stabilit ca inculpatul să presteze și muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Sighișoara sau la Primăria Daneș.

Interceptări: „Chestia asta cu banii n-o să țină mult”

Procurorii au stabilit că medicul radiolog efectua examinări CT „la negru” în schimbul unor sume de bani, câte 100 de lei pentru fiecare segment. Investigația CT nu era înregistrată în cadrul Spitalului Sighișoara, dar purta semnătura şi parafa medicului Dumitru Dudaș.

În cadrul discuțiilor telefonice dintre medici, după ce aceștia stabileau detaliile programării pacienților şi cuantumul sumelor de bani cu care se vor prezenta, cei doi continuau să vorbească pe marginea pasiunii pentru maşini puternice a inculpatului Dumitru Dudaș. Celălalt medic îl sfătuia să renunţe la intenţia sa de a achiziţiona un autovehicul cu o valoare mare, spunându-i:

„Medic: „Să-ți spun treaba. Chestia asta cu.. dolce.. banii n-o să țînă mult, că să termină pand...

Dudaș Dumitru Stelian: E adevărat.

Medic: Înțălegi?

Dudaș Dumitru Stelian: E-adevărat.”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Efectuarea examinărilor CT de către inculpatul Dudaș Dumitru Stelian «la negru» în schimbul unor sume de bani reprezintă un mod de operare favorizat de condiţiile generate de pandemia Covid 19”, se mai arată în rechizitoriu.

Într-o altă discuție, doctorul Dudaș a fost interceptat în timp ce îi confirmea celuilalt medic că pacienții s-au prezentat pentru examinarea CT: „S-o achitat foarte fain”, preciza acesta.

Medicul a susținut că a cumpărat cu banii pacienților pizza și suc colegilor de muncă

În urma investigațiilor CT făcute în acest mod, medicul a primit de la o persoană suma de 300 de lei, iar de la alta 200 de lei. În urma condamnării, inculpatul nu mai poate să își desfășoare profesia în cadrul Spitalului Municipal Sighișoara.

Medicul Dumitru Dudaș a precizat în cadrul dosarului că „nu a condiționat, pretins sau primit bani pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, banii fiind lăsați de către pacienți pe masa de lucru”. Inculpatul a mai susținut că „nu a utilizat respectivele sume în interes propriu, ci le-a folosit pentru a cumpăra întregului personal de serviciu pizza și suc”. De asemenea, acesta a mai spus că „retragerea sa din schema de gardă ar afecta serios activitatea spitalului”.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite