Spitalul Slatina: Nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei de 81 de ani şi blocarea liftului

0
Publicat:

Concluziile preliminare ale necropsiei efectuate de către medicul legist în cazul femeii de 81 de ani care a murit într-un lift blocat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina arată că nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei şi blocarea liftului, transmite unitatea.

SJU Slatina. FOTO Alina Mitran
SJU Slatina. FOTO Alina Mitran

Concluzia reiese în urma controlului dispus de Mario-Lucian De Mezzo, prefectul judeţului Olt, spun reprezentanţii unităţii medicale, potrivit Agerpres

„Subliniem că tratăm cu toată seriozitatea şi responsabilitatea asemenea evenimente şi, în consecinţă, am dispus constituirea unei comisii care să verifice motivele care au dus la producerea acestui incident regretabil. Respingem ferm acuzaţiile de muşamalizare a cazului, iar prin acest comunicat prezentăm toate dovezile că, în această situaţie, conducerea unităţii sanitare a acţionat transparent, cu bună-credinţă, respectând procedurile interne şi în conformitate cu toate normele legale în vigoare", se precizează într-un comunicat de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Amintim că o pacientă în vârstă de 81 ani, internată în secția Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, a intrat în stop cardio-respirator în timp ce se afla în lift, alături de un medic, o asistentă și două infirmiere și a murit la scurt timp.

Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia s-a produs sâmbătă, 16 decembrie 2023. Pacienta era transferată din secția Neurologie, situată la etajul V al spitalului, în secția Terapie Intensivă (secție situată la etajul II). Imediat după ce pacienta, aflată pe targă, și personalul medical care o însoțea au urcat în lift, liftul s-a oprit între etajele V și IV.

La trei minute pacienta ar fi intrat în stop cardio-respirator, personalul medical inițiind manevrele de resuscitare.

Directorul medical al SJU Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că pacienta se afla internată de aproximativ o lună în spitalul slătinean, mai întâi în secția Medicală, ulterior fiind transferată în secția Neurologie. Pe parcursul internării a mai fost transferată o dată în terapie Intensivă, pentru că a mai avut un moment în care starea sa de sănătate s-a înrăutățit. 

A fost transferată în terapie, a fost reechilibrată și a fost trimisă înapoi în secție. Într-adevăr, sâmbătă dimineața medicul a constatat că starea nu este tocmai bună și a sunat în Terapie să o transfere. Au făcut pregătirile necesare: au luat trusa de urgență, balonul de ventilație, o asistentă, două infirmiere”, a explicat directorul medical.

La comanda de coborâre, liftul s-a blocat între etaje.

  „La trei minute după ce s-a blocat liftul pacienta a intrat în stop. Era cu medic, asistenta și două infirmiere. Medicul, conform protocolului, a început manevrele de resuscitare: cu adrenalină, cu masaj cardiac, inclusiv au reușit să-i dea și un defibrilator. Din exterior a fost asistată (N.R.: doctorița care însoțea pacienta) de către medicul de gardă de la Cardiologie. Lucrurile au fost făcute ca la carte. Faptul că s-a întâmplat lucrul acesta în lift, s-a întâmplat. Dacă se întâmpla în salon era același protocol, tot la fel se proceda. La ora 8,01 s-a reușit deblocarea liftului. 33 de minute s-a stat în lift. S-a dus pacienta în Terapie. La ora 8,05 s-a constatat decesul în Terapie”, a adăugat medicul Florin Popa.

Liftul avea toate verificările la zi, potrivit SJU Slatina.

Prefect: „Lifturile sunt un risc permanent”

Prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, a acuzat conducerea spitalului.

Lifturile sunt un risc permanent pentru pacienți și cadre medicale. Câți oameni e nevoie să mai moară până când cineva să o demită pe aceasta vătafă care-și spune manager de spital?Rușine, vătafilor!”, a scris acesta pe contul său de Facebook.  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite