Șpaga uriașă de la un spital-bombă din România. Un post de infirmieră costă 10.000 euro. Mita, indexată conform inflației

0
Publicat:

Interceptările DNA în cazul concursurilor trucate și a șpăgilor de la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani scot la iveală detalii halucinante. Fiecare post avea un tarif, iar șefii și intermediari încasau sume grase, indexate conform inflației.

Suspecții au fost aduși cu duba la DNA Suceava FOTO botosaneanul.ro
Suspecții au fost aduși cu duba la DNA Suceava FOTO botosaneanul.ro

Spitalul Județean Mavromati din Botoșani este zguduit de un nou scandal. După ce o mamă de 25 de ani a murit în chinuri la Secția de Obstetrică și Ginecologie, procurorii DNA au dat în vileag o caracatiță a corupției.

După perchezițiile maraton de miercuri, 13 decembrie 2023, 11 angajați ai spitalului și foști directori au fost reținuți, iar alți patru se află sub control judiciar. Printre ei se află și medici, funcționari, asistenți medicali, dar și foști manageri. Sunt acuzați de luare de mită, trucare de concursuri, trafic de influență. Cu excepția unuia singur, restul inculpaților au fost arestați joi, 14 decembrie 2023, de Tribunalul Suceava. 

Ei luau mită pentru a face angajări, transferuri sau promovări în sistemul sanitar botoșănean. Interceptările atașate la dosar scot la iveală detalii halucinante, dar și tarifele mitei practicate de cei acuzați. 

15.000 de euro un post de asistentă

Așa cum reiese din stenograme dar și din sursele din anchetă, tradiția șpăgilor era adâncă înrădăcinată la Mavromati, iar tarifele pentru un post în sistem erau indexate conform inflației sau evoluției pieței.

De exemplu, în 2019, un post de asistent medical costa în jur de 8.000 de euro. Prețul a crescut de-a lungul timpului la 10.000 de euro, pentru ca în 2023 să atingă pragul de 15.000 de euro.

Pe secțiile unde se câștiga un salariu mai frumos, șpaga era și mai mare. Până și posturile de spălătoreasă erau taxate, candidatul trebuind să ofere și 5.000 de euro pentru a intra să lucreze în spălătoria spitalului.

Postul de îngrijitor sau brancardier costa între 5.000 și 7.000 de euro. De multe ori, banii nu erau suficienți. Trebuia găsit și un intermediar, adică „o pilă“, care să pună o vorbă bună și să facă legătura pentru șpagă. Una dintre condiții era și promovarea examenului scris, pentru a nu da de bănuit, cu nota 7, pentru ca mai apoi, la celelalte probe să se intervină în favoarea candidatului. 

„Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu” 

Candidații, dar și o parte a oamenilor din sistem erau revoltați de sistem, dar pentru un post atât de bine plătit la spital era dispuși să facă sacrificii. Unii ajungeau și pe la cămătari să-și poată angaja nevestele ca asistente, infirmiere sau oriunde în sistemul bugetar.

„Aici (n.r., la Spitalul Județean), fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre.(...) Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, se arată într-o stenogramă.

Posturile scoase la concurs erau puține și de multe ori, așa cuma arată detaliile din anchetă era mare bătaie pe ele, evident o luptă a șpăgilor. Mai ales că oamenii erau conștienți că fără să dea, nu au nicio șansă, chiar dacă sunt bine pregătiți.

„Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa”, se arată într-o altă stenogramă.

În plus, oamenii știau deja și cine sunt cei care fac jocurile. Adică cei care fac lucrurile să meargă, intermediarii.

„Deci cheia și lăcata erau Mirela, Cristina și cu Coca, deci toate aranjamentele. Să o vezi pe Cristina cum umbla și căra și când era la poartă, când era înapoi.(...) Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari... și salariu frumos”, discutau alții. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite