Gemeni nou-născuți, resuscitați în ambulanța SMURD Mureș, după ce au făcut stop cardio-respirator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureş, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari, au reuşit să salveze viaţa unei mame şi a doi gemeni care au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuţi într-o ambulanţă, a anunţat, duminică, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Gemenii au ajuns în siguranță la spital SURSA FOTO Arhivă Adevărul
Gemenii au ajuns în siguranță la spital SURSA FOTO Arhivă Adevărul

Sâmbătă seara, un echipaj format din doi medici, un asistent şi un voluntar, care încadra o ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă SMURD (TIM), a fost solicitat să vină în sprijinul colegilor lor paramedici în vederea asistării unei naşteri la o sarcină gemelară de 30 săptămâni.

„La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanţa SMURD de prim-ajutor (EPA) anunţă că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naşte. Astfel, la sosirea ambulanţei de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat şi era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obişnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc. În ciuda aplicării corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii şi asistenţii SMURD de pe ambulanţa de terapie intensivă începuse să nu mai aibă respiraţii spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând, din păcate, în stop cardio-respirator. Astfel, se iniţiază imediat manevre de resuscitare neonatală, având răspuns pozitiv după aproximativ 3-4 minute. Concomitent, echipajele SMURD examinau şi stabilizau proaspăta mămică", a precizat DSU.

După câteva minute, mama a născut cel de-al doilea copil, care se afla, de asemenea, în stop cardio-respirator, fiind iniţiate şi în acest caz manevrele de resuscitare neonatală care au avut succes.

Ulterior resuscitării, ambii nou-născuţi au fost asistaţi şi stabilizaţi de echipajul medical de pe ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă şi s-a solicitat în sprijin autosanitara de Terapie Intensivă Mobilă nou-născuţi pentru transportul în siguranţă şi în condiţii optime a micilor pacienţi.

„Amândoi nou-născuţii şi mama au ajuns bine şi în siguranţă la secţia Neonatologie, respectiv Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş", a transmis DSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă i-a felicitat pe cei nouă pompieri-paramedici, medici, asistenţi şi voluntari: „Datorită vouă, astăzi, două suflete sunt în viaţă. Tot datorită vouă, astăzi, o mamă poate privi către viitor cu speranţă, încredere şi iubire".

Echipajul TIM Mureş a fost format din dr. Vicaş Diana - medic specialist medicină de urgenţă, dr. Modiga Andrei - medic rezident medicină de urgenţă, asistent medical voluntar Szilágyi Annamária, student anul al III-lea medicină generală, voluntar Moldovan Daiana, plutonier adjutant Burlacu Alexandru - paramedic TIM, plutonier adjutant Prunea Petru - paramedic TIM Neonat. Echipa SMURD Rîciu a fost formată din plutonier Cocan Mihai, sergent major Turc Dinu şi sergent major Petra Răzvan.

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite