„Undă verde” din partea Justiției pentru deschiderea unei controversate cariere de calcar în comuna lui Brâncuși

0
Publicat:

O carieră de calcar poluantă are „undă verde” să fie deschisă în comuna Peștișani, locul în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, după ce un complet de judecată de la Tribunalul București a respins acțiunea de suspendare a acordului de mediu.

Localnicii din Gureni se opun deschiderii carierei de calcar FOTO Știrile Pro Tv
Localnicii din Gureni se opun deschiderii carierei de calcar FOTO Știrile Pro Tv

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a emis în septembrie 2022 acord de mediu pentru realizarea unei cariere de calcar într-un masiv muntos aflat în imediata apropiere a satului Gureni, aflat pe Valea Bistriței, o zonă deosebit de frumoasă.

Fundației „Valea Bistriței“ a cerut în instanța de judecată anularea acordului de mediu și suspendarea acestuia până la o sentință definitivă în procesul de anulare, pentru ca să nu-și producă efectele, deoarece muntele nu poate fi pus ulterior la loc.

Fundația a câștigat suspendarea acordului de mediu, sentință care a fost atacată la Curtea de Apel București, iar a ceastă instanță a stabilit că nu este suficient motivată și a decis să retrimită cauza spre rejudecare la Tribunalul București, care a respins acum acțiunea Fundației: „Respinge cererea de suspendare, ca neîntemeiată. Obligă reclamanta la plata către pârâta Explocarb S.R.L. a sumei de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocațial redus. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Tribunalul București – Secția a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal”, a decis instanța.

Peșteră cu lilieci în apropiere de locul unde muntele va fi ras

Reprezentanții Fundației au anunțat că vor contesta decizia instanței de judecată.

Cu toate acestea, societatea Explocarb poate să înceapă exploatarea de calcar, cu toate că cercetările recente au dus la descoperirea unei peșteri aflate în apropierea acestui loc, unde ar urma să fie cariera de calcar.

De precizat că în peșteră se află lilieci, specie protejată de lege. Peștera a fost inclusă și în catalogul național. În plus, camerele video de supraveghere au înregistrat prezența animalelor sălbatice protejate.

Localnicii sunt revoltați

Localnicii din Gureni au protestat de mai multe ori, pentru că se tem că liniștea satului va fi afectată și că vor avea de suferit din cauza exploatării de calcar care se va face la doar câteva sute de metri de locuințele lor.

Ei sunt revoltați de sentința care a fost dată și spun că vor face orice este posibil ca să blocheze deschiderea carierei de calcar. 

În schimb, Primăria Peștișani consideră că sunt îndeplinite toate condițiile ca să înceapă exploatarea calcarului și a emis autorizație de construire. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite