Prin ce a trecut familia românului declarat mort în Italia, deşi a supravieţuit podului prăbuşit: rudele se pregăteau de înmormântare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Roşca FOTO Facebook Marian Roşca
Marian Roşca FOTO Facebook Marian Roşca

Gorjeanul care a fost anunţat ca decedat în teribilul accident de pe podul Morandi din Genova este în viaţă. Marian Roşca este internat în stare gravă în spital. Acasă, la Curtişoara (judeţul Gorj), familia se pregătea de înmormântare.

Marian Roşca, tânărul de 36 de ani din localitatea Curtişoara, pe care autorităţile italiene şi cele române îl anunţaseră drept decedat, este în viaţă. El este în stare gravă, în comă de gradul IV, fiind internat într-un spital din Genova. Marian lucrează ca şofer de tir în Franţa şi făcea curse către Italia. Acesta se afla pe podul care s-a surpat şi care a dus la decesul a aproximativ 40 de persoane.


Eftemie Popescu, consilier local în oraşul Bumbeştu Jiu şi apropiat al familiei, susţine că greşeala autorităţilor este impardonabilă, pentru că a produs o mare traumă în sânul familiei şi al prietenilor:

„Nici duşmanilor nu le-aş dori să traiască asemenea momente, aşa cum a trăiut familia şi toată comunitate din Curtişoara, care a fost solidară cu familia, începând de oameni simpli, preoţi şi autorităţi locale. Atunci când spui «autorităţi» te gândeşti la competenţă, profesionalism, la implicare, până la urmă, pentru că sunt în slujba cetăţeanului. Cred că atât autorităţile române, cât şi cele italiene sunt culpabile pentru confuzia creată, dincolo de grozăvia tragediei care a avut loc la viaductul Morandi.

Nu au fost la nivel consular o prezenţă activă, o implicare directă care ofere un suport şi un sprijin. Subiectiv fiind, aduc o critică aupra implicărtii şi a modului în care s-a soluţionat. Până la urmă, clarificările le-a adus familia, şi nu autorităţile“. 

marian

Mesajele de condoleanţe s-au transformat în cele de încurajare

Eftemie Popescu a povesteşte cum s-a aflat că Marian este în viaţă

„Familia s-a deplasat la faţa locului şi a încercat să-l identifice, conform informaţiile oficiale. Printre cei indicaţi de autorităţi, fratele nu l-a recunoscut la morgă pe Marian Roşca. Au început, apoi, prin excludere, să caute în celelalte spitale, cu speranţă să-l găsească printre supravieţuitori. Aşa a aflat familia că nu este decedat. 

Mesajele de condoleanţe au curs pe reţelele de socializare, acum cei care-l cunosc rugându-se pentru sănătatea sa: „Marinică trăieşte! Este în comă, dar sperăm, căci steaua lui nu se va stinge. Este un bătăios. Sunt coleg de muncă. Am fost coleg de cabină aprope 6 ani. Va rezista! D-zeu să-i dea putere! Hai, Marinică!“, a postat un prieten pe Facebook

Acasă, în România, rudele începuseră să se pregătească de înmormântare. „Normal, cele creştineşti trebuie să-şi urmeze cursul, iar familia a făcut, ca un bun creştin şi gospodar, toate demersurile“, a mai precizat Eftemie Popescu

„S-a constatat faptul că primul dintre cetăţenii români declarat ca decedat este în viaţă“

Ministerul Afacerilor Externe şi-a recunoscut eroarea printr-un comunicat: „Având în vedere dificultăţile majore întâmpinate de autorităţile italiene la identificarea cu exactitate a fiecărei victime implicate în tragicul incident şi ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetăţenilor afectaţi, s-a constatat faptul că primul dintre cetăţenii români declarat ca decedat de către autorităţile italiene, la data de 14 august 2018, este în viaţă şi este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova.

Eroarea a fost sesizată în cursul acestei zile, odată cu sosirea familiei care a constatat că trupul neinsufleţit prezentat de autorităţile italiene pentru identificare nu era cel al cetăţeanului român în cauză. Autorităţile italiene vor efectua procedurile necesare pentru îndreptarea erorii şi a deciziei prin care a fost constatat şi declarat decesul cetăţeanului român. În acest scop, reprezentanţii echipei consulare mobile au efectuat mai multe demersuri pe lângă autorităţile locale“.

Marian a fost găsit de fratele său chiar de Sfânta Maria, când este ziua sa onomoastică. Marian Roşca a reuşit să ridice o casă frumoasă în localitatea Curtişoara şi urma să se cătorească Acesta este foarte sufletist şi i-a ajutat financiar pe prietenii de acasă aflaţi la necaz. 

   

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite