Microhidrocentrala din munții Gorjului care funcționează de aproape un secol cu aceleași echipamente originale. „Este o bijuterie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microhidrocentrala din zona Suseni (Gorj) este considerată „o bijuterie“ de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, unitatea funcționând de aproape 100 de ani cu aceleași echipamente originale.

Ministrul Energiei, la cea mai veche hidrocentrală din Oltenia Foto: Facebook/Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, la cea mai veche hidrocentrală din Oltenia Foto: Facebook/Sebastian Burduja

„Microhidrocentrala Suseni, din Runcu, județul Gorj, este o bijuterie. Chiar dacă în zilele noastre este considerată o microhidrocentrală, cu putere mică, Suseni este una dintre primele instalații de acest fel din țară”, a transmis ministrul Energiei într-un mesaj pe Facebook.

„Totul este și azi original și în perfectă stare de funcționare“

Microhidrocentrala are o vechime de aproximativ 100 de ani și asigura la început energia electrică pentru Spitalul TBC de la Dobrița. Cele două investiții au fost realizate în perioada în care gorjeanul Gheorghe Tătărăscu a ocupat poziția de prim ministru.

„Cum a spus inginerul șef, Marius Grecu, «aici s-a aprins prima dată becul pentru Oltenia» Imaginați-vă cum trei mari uzine europene concurau, în 1937, pentru echiparea acestei microhidrocentrale. Iar construcția a fost realizată cu materiale adunate din albia râului, șlefuite de mari meșteri, sub coordonarea unui celebru arhitect italian. Totul este și azi original și în perfectă stare de funcționare, după 86 de ani. Singura personalitate politică, care a mai vizitat-o până în prezent a fost, chiar la punerea în funcțiune, Prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu“, a mai menționat Sebastian Burduja.

Inginerul Marius Grecu, care are în responsabilitate această microhidrocentrală, spune că este prima deschisă în Oltenia și funcționează neîntrerupt de 86 de ani: „Agregatele sunt funcționale din momentul punerii în funcțiune. Este o o filă a hidroenergeticii românești“.

„A fost o experiență extraordinară“

În perioada anilor 1937 şi 1938 au fost construite primele trei hidrocentrale în Gorj, iar cea din zona Suseni se numără printre acestea. Hidrocentrala Suseni se află într-o zonă deosebit de frumoasă, pe Valea Şuşiţei Seci, dar şi izolată în acelaşi timp,.

Echipamentele microhidrocentrale sunt cele originale Foto: Facebook/Sebastian Burduja
Echipamentele microhidrocentrale sunt cele originale Foto: Facebook/Sebastian Burduja

A fost o experiență extraordinară, care ne-a reamintit importanța protejării patrimoniului nostru. De altfel, am transmis deja de câteva luni bune colegilor de la Hidroelectrica faptul ca nu voi aproba înstrăinarea niciunui activ din patrimoniul statului”, spune Burduja în acel filmuleț. Microhidrocentrala Suseni trebuie să rămână pentru generațiile viitoare, așa cum și noi am primit-o de la înaintașii noștri. Înainte, împreună”, a mai adăugat Burduja. 

Are două turbine cu o putere de producţie de 115 kilowaţi pe oră

Construcţia sanatoriului a început în anul 1937, atunci când au demarat lucrările şi la hidrocentrală, care făcea parte din proiectul iniţal. Hidrocentrala fost pusă în funcţiune în anul 1938 şi a funcţionat exclusiv pentru Sanatoriul Dobriţa până în anul 1974, când a fost preluată de societatea Electrica, în cadrul căreia a funcţionat până în anul 2002. Atunci, cea mai veche hidrocentrală din Gorj a fost transferată la Hidroelectrica, în administrarea căreia se află şi în prezent.

Are două turbine cu o putere de producţie de 115 kilowaţi pe oră. Este cea mai mică hidrocentrală din cele 18 pe care le deţine Sucursala Hidrocentrale Târgu-Jiu. Dacă ar fi să se facă un calcul practic, energia electrică produsă de către kidrocentrala Suseni ar alimenta un sat cu 250 de locuinţe.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite