Executor judecătoresc din Gorj trimis în judecată de DNA. Este acuzat că a încercat să devalizeze o mare companie de stat

0
Publicat:

Executorul judecătoresc gorjean Matei Cosmin Catrinoiu și omul de afaceri Gheorghe Sperlea au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar care are legătură cu executarea silită ilegală a Complexului Energetic Oltenia.

Executorul judecătoresc Matei Cosmin Catrinoiu a fost din nou trimis în judecată Foto; Gorjonline
Executorul judecătoresc Matei Cosmin Catrinoiu a fost din nou trimis în judecată Foto; Gorjonline

Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Craiova al Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, a executorului judecătoresc gorjean Matei Cosmin Catrinoiu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată și a complicelui acestuia, Gheorghe Sperlea.

Conform rechizitoriului, executorul Catrinoiu a derulat trei proceduri de executare silită împotriva Complexului Energetic Oltenia, la solicitarea complicelui său, în baza unor hotărâri judecătorești care nu ar fi reprezentat titluri executorii sau unele dintre acestea făceau referire la sume care fuseseră executate silit integral.

Mai mult, executorul și-ar fi stabilit onorarii de 37 de ori mai mari față de cele prevăzute de lege, prejudiciind în acest fel compania energetică cu peste 240.000 de euro. 

Gheorghe Sperlea este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 

„În perioada 03 septembrie 2018 – 27 aprilie 2022, în contextul desfășurării la solicitarea inculpatului S.G. (Sperlea Gheorghe – n.r.) a trei proceduri de executare silită, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin, în calitatea menționată, prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale, ar fi cauzat un prejudiciu debitorului Societatea „Complexul Energetic Oltenia” SA în cuantum total de aproximativ 1.205.497 lei, concomitent cu obținerea pentru cei doi inculpați a unui folos necuvenit. De precizat este faptul că hotărârile judecătorești, care au făcut obiectul procedurilor de executare silită, fie nu ar fi constituit titluri executorii fie ar fi privit sume de bani care, anterior, ar mai fost executate silit, integral, de către executorul judecătoresc. De asemenea, în cazul fiecărei proceduri, inculpatul Catrinoiu Matei Cosmin ar fi stabilit onorarii cu mult mai mari (și de 37 de ori) față de cele prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat remis presei de către DNA. Trebuie spus că, în cauză, Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă, iar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați“, se arată într-un comunicat al DNA.

Cei doi sunt recidiviști

Executorul judecătoresc Cosmin Matei Catrinoiu a mai fost condamnat, anul trecut, la 4 ani și 11 luni de închisoare cu executare, de către Curtea de Apel Craiova pentru săvârșirea a opt infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

Complicele acestuia, Gheorghe Sperlea, a fost și el condamnat la o pedeapsă de 2 ani și opt luni de închisoare cu suspendare, pentru că executorul a stabilit onorarii chiar și de zece ori mai mari decât maximul prevăzut de lege, păgubind astfel persoanele vătămate și obținând foloase ilicite.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite