Ideea unui oltean a salvat ardelenii refugiaţi în Primul Război Mondial. Gorjul a inventat „Timbrul Traian“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi ardeleni s-au refugiat în Oltenia Foto: Arhivă
Mulţi ardeleni s-au refugiat în Oltenia Foto: Arhivă

O taxă a fost instituită în Gorj în Primul Război Mondial pentru ajutorarea ardelenilor care au fost nevoiţi să se refugieze în judeţul aflat dincolo de graniţa Ardealului, care făcea parte atunci din Imperiul Austro-Ungar.

Pe atunci, Defileul Jiului era graniţa Ardealului cu Imperiul Austro-Ungar.

„Ca urmare, numeroşi români ardeleni au trecut Munţii Carpaţi şi s-au stabilit în România, unii dintre aceştia chiar în Târgu Jiu sau în alte locaţii din judeţul Gorj. Mulţi dintre ei aveau o situaţie materială precară, iar nevoia de ajutor era mai stridentă ca oricând“, a transmis istoricul gorjean Gabriel Sarcină. 

Potrivit acestuia, printre primii care au venit în sprijinul ardelenilor refugiai este magistrul Ştefan Bobancu, atât cu donaţii proprii, cât şi cu anunţuri găzduite în paginile ziarul „Unirea Neamului”.

„Timbru de ajutor Traian“, propus de către un avocat

De asemenea, avocatul Virgiliu Slăvescu a propus instituirea unei taxe sub forma unui timbru, care s-a aplicat pe toate documentele din justiţie. 

„Propunerea a fost făcută de avocatul gorjean Virgiliu Slăvescu. În ultima săptămână a anului 1915, acesta a supus spre aprobarea Baroului Gorj ca pe orice act de notariat, chemări în judecată şi petiţii de orice natură ce vom introduce la toate instanţele (...) cu începere de la 1 ianuarie 1916” să se aplice <timbrul de ajutor Traian>. Fondurile astfel strânse urmau să fie destinate «fugarilor de peste munţi, fără ocupaţie»“, arată istoricul Sarcină.

A fost pus în funcţiune acest timbru sau nu?

„Din cercetările noastre rezultă că da, numai că am reuşit să identificăm o singură sursă în acest sens!“, a menţionat istoricul gorjean Gabriel Sarcină. 

Timbrul Traian de ajutor pentru Ardeleni Sursa delcampe.net

Sursa delcampe.net 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

O nouă atracţie pe Transalpina. Pictură murală de mari dimensiuni în oraşul de la poalele munţilor Parâng

Tată şi fiu prinşi la volan sub efectul substanţelor psihoactive. Au fost fost reţinuţi

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite