Primarul unui oraş din Gorj, vizat de o anchetă a Parchetului European. Prejudiciu de 3.000.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Filip, primarul din Rovinari                                                           Foto: facebook.com/goefilip/photos
Robert Filip, primarul din Rovinari                                                           Foto: facebook.com/goefilip/photos

Procurorii Parchetului European au finalizat materialul de urmărire penală în dosarul ITI Delta Dunării în care sunt vizaţi Dorin Filip, primarul oraşului Rovinari (PNL), din Gorj, socrul acestuia, omul de afaceri Florin Gabriel Lupu şi Constantin Mincu Pătraşcu Brâncuşi, patronul unei firme cu numeroase contracte cu statul.

Utilajele erau achiziţionate, în cea mai mare parte din China, după care ajungeau la firmă din Bulgaria şi erau revândute în România la preţuri de câteva ori mai mari. Diferenţa de bani rezultată intra în conturile celor care au pus la cale această metodă. 

Potrivit publicaţiei presafarastapani.ro, care citează din materialul de urmărire penală, cele trei persoane menţionate ar fi capii grupului care a dat un „tun” de trei milioane de euro bugetului european. 

Patru firme care erau controlate de aceştia au accesat fonduri europene, cu scopul declarat de a contribui la dezvoltarea şi ridicarea nivelului de trai în Delta Dunării. Utilajele achiziţionate în cadrul programului de un miliard de euro au fost duse în alte judeţe. „Acestea au fost cumpărate la preţuri supraevaluate, de la firmele lui Constantin Mincu Pătraşcu Brâncuşi, care le importa din China, le vindea propriei societăţi înregistrate în Bulgaria, ca să le revândă firmelor controlate de primarul Filip şi socrul Lupu. (...) 

De exemplu, un autograder importat prin firma Costa Utilaje, la preţul de 411.236,53 lei, este vândut de Constantin Mincu propriei societăţi din Bulgaria, cu 762.745 lei, de la care este achiziţionat apoi de firma Madofil Star, din Rovinari, cu 1.240.000 lei“, arată publicaţia online. 

Cum funcţiona schema prin care utilajele ajungeau în România la preţuri supraevaluate

„Procurorii Parchetului European au descoperit că Mincu Pătraşcu Brâncuşi importa utilaje grele, în general din China, prin firma Costa Utilaje SRL, pe care apoi le vindea, la preţuri mai mari, unei societăţi înmatriculate în Bulgaria, Gabro Trade Invest LTD, deţinută tot de el, împreună cu un om de încredere. La adresa la care este înregistrată firma, mai figurează încă 80 de alte societăţi. De la firma din Bulgaria, utilajele erau vândute, ulterior, cu o nouă majorare a preţului, firmelor controlate de Filip şi Lupu.

În sistemul suveică, pus în operă ca să fie mărite artificial preţurile, înainte de a ajunge la societăţile din programul cu finanţare europeană, a fost introdusă şi o a treia firmă a lui Mincu Pătraşcu, East Gate SRL. Conform anchetatorilor, societatea furniza servicii asociate utilajelor vândute beneficiarilor de fonduri europene şi în conturile ei erau transferate sumele rezultate din majorarea preţurilor“, se mai arată articolul de pe site-ul presafarastapani.ro, citând din materialul de urmărire penală. .

Societatea importatoare a utilajelor, Costa Utilaje SRL, a încheiat peste 800 de contracte de achiziţii, cu instituţii publice din ţară, printre care şi Primaria Rovinari. 

Bunica de 80 de ani a primarului, patron în acte

De asemenea, patronul care apare în documentele firmei Madofil Star SRL este bunica primarului de la Rovinari. Femeia are vârsta de 80 de ani şi locuieşte într-un sat din comuna Dăneşti. „În materialul de cercetare al Parchetului European se precizează că firma era administrată, de fapt, de primarul din Rovinari, care folosea ştampila şi semnătura electronică a bunicii, încheia acte în numele societăţii şi îşi transfera bani în contul personal“, mai arată presafarastapani.ro.

Filip Robert Dorin: Păi da. Să-ţi iei de acolo, să ai bani, trimite-mi şi mie ştampila ROVAL, Madofil că… Pe ROVAL am de semnat contract de închiriere şi MADOFIL o să vină boul ăla, să am ştampila acia, ştii?”, este una dintre înregistrările făcute de anchetatori.

Primar: „Este o anchetă în derulare şi nu pot să fac comentarii“

Primarul Dorin Filip a spus că nu poate să facă declaraţii, avându-se în vedere că este o anchetă în curs de derulare: „Nu pot să fac declaraţii cu privire la acest caz, deoarece este o anchetă în derulare. Preferă să nu comentez. Nu mi se pare moral să discut. Nu ştiu dacă este normal ca acele informaţii din dosarul aflat în lucru să apară în spaţiul public. O să fac o plângere penală, pentru a se verifica modul în care acele materiale din dosar au ajuns în presă, dacă este legal sau ilegal“.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Firme din domeniul forestier, amendate de jandarmi pentru transportul şi depozitarea lemnelor pe albia râului VIDEO

O nouă atracţie pe Transalpina. Pictură murală de mari dimensiuni în oraşul de la poalele munţilor Parâng

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite