Guvernul vrea să dea afară peste 40 de salvamontiști. Sunt 280 în toată țara

0
Publicat:

Conducerea Salvamont România este nemulțumită de faptul că Legea austerității îi va afecta și pe salvatorii montani, astfel încât peste 40 dintre salvamontiști vor fi puși pe liberi. 

Guvernul vrea să dea afară peste 40 de salvatori montani Foto: Salvamont Romînia
Guvernul vrea să dea afară peste 40 de salvatori montani Foto: Salvamont Romînia

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România și șeful Serviciului Județean Salvamont Gorj, spune că măsura nu este aplicată într-un mod corect deoarece structura Salvamont numără în toată țara 280 de salvatori montani:

Un salvator montan se formează foarte greu, într-o perioadă de ani de zile. În toată țara sunt 280 de salvamontiști, iar, dacă se va aplica legea de reducere cu 15% a numărului de salariați, asta înseamnă că vor urma să plece două-trei persoane. În cadrul Salvamont Gorj, din cei 16 salariați, doar doi nu sunt operativi, adică nu merg pe munte să salveze oameni. Este vorba de contabilul unității și de persoana care se ocupă de gestiune. Ne va afecta grav activitatea, dacă vor pleca două-trei persoane“.

Mesaj ironic al șefului Salvamont România

Această măsură vine după ce salvamontiștii nu au fost incluși de Parlament în categoria celor care lucrează în condiții deosebite de muncă, astfel că nu pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionari, așa cum este cazul altor categorii, cum ar fi cei din structurile MAI, pompieri și polițiști.

Conducerea Salvamont consideră că un salvator montan nu poate să urce pe munte la 65 de ani.

„Salvatorii montani nu au o meserie periculoasă, ei doar se plimbă pe munte și petrec timp în natură!

Salvatorii montani nu au nevoie de consiliere psihologică, nu merită sporuri și nici să iasă mai repede la pensie deoarece nu au contact cu situații și imagini care îi pot afecta emoțional și nici nu există uzură fizică și psihică în urma activității pe care o desfășoară zi de zi!“, este mesajul ironic transmis de către Sabin Cornoiu.

„O să continuăm să ne pregătim și să intervenim cu profesionalism“ 

Președintele Salvamont Gorj a spus că salvamontiștii își vor face în continuare datoria: „Serviciile salvamont trebuie să reducă numărul de salvatori montani pentru a îndeplini condițiile legale și a reduce deficitul bugetar! Indiferent de ce va decide legiuitorul, salvatorii montani vor continua să își desfășoare activitatea cu profesionalism 24 de ore din 24! O să continuăm să ne pregătim și să intervenim cu profesionalism, în cel mai scurt timp, pentru a vă salva indiferent de cât de periculoase vor fi acțiunile de salvare!

Chiar dacă avem un deficit enorm de personal, o să răspundem POZITIV în continuare la toate cazurile la care suntem solicitați să intervenim!

în ciuda tuturor greutăților impuse de prevederile legislative Consiliul Județean - Gorj si Salvamont Gorj - Mereu împreună pentru siguranța dumneavoastră în munți!“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite