Cum decurge un exercițiu de salvare într-un mediu extrem, de la adâncimea de 70 de metri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un exercițiu de salvare de la adâncimea de 70 de metri a organizat Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmbovița. Pe lângă dificultatea în sine a acestuia, totul a fost mai dificil din cauza ninsorii.

Exercițiu de salvare de la 70 de metri FOTO Salvamont - Salvaspeo Dâmbovița
Exercițiu de salvare de la 70 de metri FOTO Salvamont - Salvaspeo Dâmbovița

În timp ce efectua o expediție în Avenul Colții Brăteiului, situat în Masivul Leaota, în județul Dâmbovița, un speolog s-a accidentat la ambele picioare, când se afla la o adâncime de 70 de metri sub cota intrării în aven. Acestea au fost datele de la care a pornit exercițiul de salvare organizat de Serviciul Public Județean Salvamont - Salvaspeo Dâmbovița.

La exercițiu au participat și doi voluntari ai Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov, dintre care unul este colegul nostru de breaslă, Claudiu Loghin, reporter de televiziune și pasionat de speologie.

Am fost 20 de salvatori, organizați în patru echipe. Fiecare echipă și-a pregătit sistemele de corzi, pentru evacuarea tărgii. Când toate sistemele au fost instalate și verificate, din punctul de comandă s-a dispus începerea evacuării. Evacuarea a fost făcută în 35 de minute”, a rezumat Claudiu Loghin intervenția.

Salvarea de la adâncime, o adevărată provocare

Nimic nu este, însă, atât de simplu ca povestea de după exercițiu. Salvatorii au fost puși la încercare și au avut un antrenament extrem de important pentru ca, în cazul unei intervenții reale, să fie cât mai bine pregătiți. Speologul rănit a avut nevoie de evacuare pe targă, deoarece nu-și mai putea folosi picioarele.

Evacuarea tărgii este dificilă atât în peșteră, respective pe traseele verticale și, uneori, înguste, cât și la exterior, prin zăpada care se așterne continuu. În cadrul exercițiului se organizează un punct cald în care stă accidentata până când se instalează corzile și traseul de evacuare direct până la exterior. Se stă aici pentru că pericolul cel mai mare în cazul accidentelor speologice este hipotermia”, a explicat Cristian Ciubotărescu, unul dintre salvatori.

Mai multe detalii tehnice ne-a oferit un alt salvator, Radu Bogdan Ciubotărescu. „Pentru evacuarea victimei folosim o targă special de salvaspeo, care este agățată de corzi, folosim scripeți, carabiniere, echipament specific salvaspeo”, a explicat salvatorul dâmbovițean.

Din ce motive este diferită salvarea în acest mediu a explicat un al treilea salvator. „Victima se află în subteran și trebuie scoasă pe același traseu pe care ai intrat. Se folosesc metode specifice pentru a evacua victima. Dacă la exterior se poate interveni cu elicopter sau alte mijloace, în subteran nu ne bazăm decât pe forțele proprii și pe echipamentul din dotare”, a spus Ovidiu Sandu.

Exercițiul a decurs foarte bine și, pe lângă antrenamentul util pe care l-a reprezentat, s-a soldat și cu imagini și fotografii extrem de spectaculoase.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite